Malmö: In elkaar geslagen na hangen Israelische vlag

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 8 jul 2014

malmö-attackIn het Zweedse Malmö is zondag (5 juli) een man door een groep mensen voor zijn huis in elkaar geslagen, omdat hij een Israelische vlag voor het raam had hangen.Volgens de Jüdische Allgemeine werd het slachtoffer aangevallen door tientallen belagers, gewapend met flessen en een ijzeren staaf. De man wist te ontsnappen en werd door een voorbijganger enkele straten verderop gevonden. Hij werd met ernstige hoofd- en snijwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Voor de aanval hoorde de 38-jarige man dat iemand zijn raam had ingegooid en besloot om polshoogte te nemen. “De man ging de straat op om te kijken wat er aan de hand was. Daar werd hij aangevallen vanwege de vlag,” liet Linda Pleym, persvoorlichter van de politie, weten aan Svenska Dabgladet.

Het slachtoffer is een pro-Israelische Koerd. De getuige die de politie waarschuwde, zei dat de sfeer sinds de moord op de drie Israelische tieners en een Palestijnse jongen gespannen is. De politie heeft geen verdachten opgepakt.  

Malmö is vaker toneel van antisemitische aanvallen. Joodse instellingen worden herhaaldelijk aangevallen; het Joodse buurtcentrum al in 2012. In de Zweedse stad wonen 300.000 inwoners waarvan slechts enkele honderden Joden.

In 2011 heeft de Zweedse regering 4 miljoen (€ 430.000) Zweedse Kroon toegezegd om de beveiliging van de Joodse gemeenschap te verbeteren. Dit lijkt echter weinig effect te hebben. Op 16 april van dit jaar wees Skåne, het district waarin Malmö ligt, een verzoek af van de Joodse gemeenschap om meer camera’s in de buurt van Joodse gebouwen, terwijl de gemeenteraad voor was, laat Michael Gelvan weten, voorzitter van Nordic Jewish Security Council.

 

 

 

Foto: Wij hebben geprobeerd de maker te achterhalen. Op de foto lijkt geen copyright te rusten. Mocht dit toch zo zijn: laat het ons weten en wij verwijderen de betreffende foto