Commentaar: Manipulatie met mensen

De eventuele hervatting van de olievoorziening aan de Gazastrook vanaf het pompstation in Nahal Oz zal ongetwijfeld bij Hamas een schok veroorzaken. Het doorkruist de plannen van Hamas om de olievoorziening aan de eigen burgers te limiteren. Onder het motto hoe meer ‘Verelendung’ onder de bevolking, hoe meer internationale kritiek op Israel, probeert de regering in Gaza al enige tijd een gevaarlijk spel op te voeren over een vermeend brandstof tekort. Het oogt mooi om Palestijnen onder het wakend oog van camera’s met kaarsjes de straat op te sturen. Maar het uiteindelijke slachtoffer is de eigen gemanipuleerde Palestijnse bevolking.

Wat is er precies aande hand? Al enige tijd levert Israel voldoende olie aan Gaza om in alle behoeften te voorzien. Zo’n 30% van de leveranties, dat is 2.200.000 liter dieselolie per week, komt van het pompstation in Nahal Oz. De Europese Unie betaalt deze olie. De rest komt uit ashkelon en Egypte. Daarnaast worden ongelimiteerde hoeveelheden gas om op te koken, 800.000 liter aan vrachtwagenbrandstof en 75.000 liter aan benzine per week geleverd. Met de benzine en diesel worden ambulances, waterpompen, het rioleringssysteem, generatoren van klinieken, de landbouw, etc. draaiend gehouden. De laatste paar weken nam de Hamasregering evenwel niet het maximum aan olie uit Nahal Oz af en sloot ze een aantal benzinestations. Ongeveer de helft van alle leveranties belandde bovendien in de opvangstations van Hamas zelf. Deze manipulatie bereikte zijn dieptepunt op 9 april, toen Palestijnse terroristen een overval pleegden op het pompstation in Nahal Oz, dat een kilometer van Gaza verwijderd ligt. Bij die actie werden twee Israelische werknemers van het station gedood. De aanval werd uitgevoerd door de Islamitische Jihad en twee kleinere terreurorganisaties. Een Hamaswoordvoerder ontkende de betrokkenheid van de organisatie, maar juichte wel de ‘moedige’ aanval toe. Hierop kondigde de Israelische regering een korte leverantiestop aan om de veiligheid van het personeel te verbeteren.

Deze gebeurtenissen tonen andermaal aan dat in ‘de heilige’ strijd tegen Israel voor Hamas een mensenleven niets waard is. Dat was  ale eerder opgevallen door de wijze waarop de Palestijnse beschietingen op Sderot en Ashkelon plaatsvinden. Vrijwel altijd worden de lanceerinstallaties geplaatst in het midden van bevolkingscentra, in de hoop dat het Israel ervan zal weerhouden terug te slaan. Als Israel dan toch reageert, zoals opnieuw in het afgelopen weekend, gaat dat gepaard met vele burgerslachtoffers. Heel triest. Maar wie heeft dit uitgelokt? Het stemt dan ook diep treurig dat oud-president Carter een dezer dagen een ontmoeting heeft met Hamasleider Khaled Mashal, één van de ‘breinen’ achter deze onmenselijke politiek.

Ronny Naftaniel