Marechaussee krijgt CIDI Respect Award voor bescherming Joodse instellingen

IN ANTISEMITISME / Door: CIDI / 27 nov 2019 RESPECT AWARD BEVEILIGING

De Koninklijke Marechaussee heeft de Respect Award ontvangen. CIDI kent de prijs jaarlijks toe aan organisaties of personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet tegen antisemitisme. De Marechaussee beveiligt sinds een aantal jaren de Joodse scholen en synagogen tegen terreurdreigingen.

“Dankzij de bescherming van de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee kunnen Joden hun geloof en identiteit in vrijheid en veiligheid beleven. Die beveiliging is onmisbaar.” aldus CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann.

Eisenmann Respect Award

Beveiligers van de Marechaussee ontvangen de Respect Award van CIDI-voorzitter Eisenmann. Ook kregen ze een taart. Foto: Dirk Spits

De Respect Award werd dinsdagavond in Den Haag uitgereikt aan beveiligers van het Hoog Risico Beveiligingseskadron, het Marechaussee-onderdeel dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van Joodse scholen en gebedshuizen. Eisenmann: “Deze mensen staan dagelijks klaar voor onze bescherming, in weer en wind, soms urenlang. We zijn ontzettend blij dat we de award aan de beveiligers zelf konden overhandigen”.

taart respect award

CIDI gaf de beveiligers van de Marechaussee ook een taart om mee te nemen naar de kazerne. Foto: Dirk Spits

Bij de uitreiking sprak ook de Commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens: “Het is eervol dat de Koninklijke Marechaussee deze waardering ontvangt van de Joodse gemeenschap. Sinds 2015 voeren we deze bijzondere taak uit bij Joodse instellingen en dat gaat in goede samenwerking. Dag in dag uit werken we samen aan de veiligheid, zodat uw kinderen in vrijheid naar school kunnen.” 

Hans Leijtens

Commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens sprak bij de uitreiking. Foto: Dirk Spits

Het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de Marechaussee werd in 2015 opgericht, kort na de aanslagen op een synagoge in Kopenhagen en een koosjere supermarkt in Parijs. De eenheid, met een totale sterkte van zo’n 400 mensen, beveiligt objecten met een verhoogd risico op terreuraanslagen zoals de Tweede Kamer en Joodse scholen en gebedshuizen.

De afgelopen jaren werden in meerdere Europese landen aanslagen gepleegd op Joodse instellingen. De terreurdreiging komt uit meerdere hoeken: de aanslagen in Kopenhagen en Parijs werden gepleegd door jihadisten, terwijl de recente aanslag op een synagoge in het Duitse Halle een extreemrechts motief had.