Mars van Terugkeer protestdag omgedoopt tot verbrandingsdag

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 13 apr 2018 GAZA HAMAS IDF

Vandaag vonden er, net als de vorige twee vrijdagen, protesten plaats in Gaza aan de grens met Israel. De demonstranten hadden vandaag omgedoopt tot verbrandingsdag, en riepen op om zoveel mogelijk Israelische vlaggen te verbranden.

Sinds twee weken geleden worden er elke vrijdag in de Gazastrook protesten aan de Israelische grens georganiseerd. De Mars van Terugkeer-organisatoren zeggen de organisatoren aandacht te willen vragen voor wat zij hun “recht op terugkeer” noemen. Terreurbeweging Hamas, die een leidende rol in de demonstraties heeft genomen, zegt dat de acties pas zullen stoppen wanneer “heel Palestina bevrijd is.” Daarmee doelen ze niet op een vreedzame tweestatenoplossing met Israel, maar op hun streven om de Joodse staat te vernietigen.

Het Israelische leger had gewaarschuwd dat iedereen die de grens tracht over te steken, neergeschoten zou worden. De afgelopen paar weken vielen tientallen doden, met wereldwijde ophef tot gevolg. Meerdere internationale organisaties, waaronder de EU, roepen op tot onderzoek. Deze week liet minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok tijdens een overleg met de Buitenlandse Zakencommissie weten dat Nederland deze oproep steunt.

Vorige week werden duizenden banden verzameld om deze vervolgens in brand te zetten. De hoop was dat de zwarte rook het zicht van de Israelische scherpschutters zou bemoeilijken. Vandaag was het thema het verbranden van Israelische vlaggen. Twee vliegen in één klap: het creëren van rook én de afkeer van de Joodse staat tentoonstellen.

De afgelopen weken zijn bij de Mars van Terugkeer-protesten meerdere explosieven bij het grenshek geplaatst. Zo werd woensdagochtend een Israelische bulldozer door een bom getroffen. Volgens de IDF waren ook vandaag weer meerdere pogingen om explosieven te plaatsen op de grens met Israel. Ook werden er molotov-cocktails en bommen gegooid. Er was zelfs sprake van een vuurbom aan een vlieger. Ook in de dagen voorafgaande aan de demonstraties waren er meerdere pogingen om de Joodse staat te infiltreren en explosieven te plaatsen.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt vandaag honderden gewonden. Volgens het ministerie gaat het in 16 gevallen om journalisten of medisch personeel. Het Israelische leger zegt te hebben waargenomen dat een explosief aan de Palestijnse zijde van de grens afging, en dat hierbij meerdere gewonden vielen.

Afleiding
Volgens verschillende critici maakt Hamas handig gebruik van de demonstraties om de aandacht af te leiden van de problemen in Gaza zelf. De kustenclave kent een werkeloosheidspercentage van 44% en grote tekorten aan allerlei levensbelangrijke voorzieningen. In de elf jaren dat Hamas de Gazastrook heeft geregeerd, zijn de Gazanen er niet op vooruit gegaan. Ondanks verzoeningspogingen heeft de Palestijnse Autoriteit nog steeds geen controle over de landstrook. Door de Mars van Terugkeer protesten wordt de frustratie van de Palestijnen niet tegen het regerende Hamas, maar tegen Israel gericht.

Egyptische grens tijdelijk open
De Egyptische autoriteiten zijn bang dat de protesten niet alleen tegen Israel, maar ook tegen Egypte zullen plaatsvinden. De zuidelijke buur heeft daarom aan Hamas de oproep gedaan de demonstraties te stoppen. De grens met Gaza wordt door de Egyptische autoriteiten maar zelden geopend. Afgelopen donderdag is de Rafah-grensovergang voor de vierde keer dit jaar geopend, en naar verwachting zal de poort zaterdag weer sluiten. Ondanks de onrusten stelt Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) dat afgelopen week ruim 59.000 ton aan goederen via Israel naar de Gazastrook is vervoerd.