Medewerker van Hamas-leider zou spion voor Iran zijn

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 11 jun 2020 HAMAS IRAN

De Palestijnse terreurbeweging Hamas is naar verluidt erachter gekomen dat een medewerker van vice-voorziter Moussa Abu Marzouk spion was voor Iran. Volgens de Israëlische TV-zender Aroetz 12 zou Hamas woedend op het Iraanse regime zijn.

Hamas-politbureau vice-voorzitter Moussa Abu Marzouk

Een van de medewerkers van Moussa Abu Marzouk, vice-voorzitter van het Hamas-politbureau, zou ontdekt zijn als spion voor Iran. De medewerker van Abu Marzouk zou zijn bewegingen en gesprekken doorgeven aan een Iraanse inlichtingendienst, met name tijdens diens reizen naar het buitenland. Naast de ontdekte medewerker zouden nog meer personeelsleden betrokken zijn geweest bij de spionage, zo meldt Aroetz 12-journalist Ehud Yaari.

De in Qatar woonachtige vice-voorzitter van het Hamas-politbureau is verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van de Palestijnse terreurbeweging. Hij staat bekend om zijn tegenstand tegen de relaties van Hamas met het Iraanse regime. De laatste jaren leken de relaties tussen Hamas en Teheran afgekoeld als gevolg van de Syrische burgeroorlog en de weigering van het Hamas-leiderschap om zich achter de Syrische president Assad te scharen – met meer steun voor de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad tot gevolg die inmiddels bekendstaat als de trekpop van Iran in Gaza. Recent hebben Hamas-leiders echter Iran bezocht en leken de banden hersteld: Hamas-leider Saleh al-Arouri liet toen weten dat Hamas de “eerste verdedigingslinie van Iran” is. 

Abu Marzouk zou naar aanleiding van de ontdekte spion woedend hebben geklaagd bij Hamas-voorzitter Ismail Haniyeh. Haniyeh zou hierop de kwestie hebben aangekaart bij Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en andere “hooggeplaatste individuen”. De van spionage verdachte medewerker zou zijn gevlucht naar Soedan, zo meldt Aroetz 12.

De steun van Iran voor Hamas, dat sinds 2007 de Gazastrook de facto bestuurt, is een belangrijke inkomstenbron voor de Palestijnse terreurbeweging. Naar schatting ontvangt de Palestijnse afdeling van het Moslimbroederschap zo’n 50 miljoen dollar per jaar van het Iraanse regime. Daarnaast krijgt Hamas wapens en training van de Iraanse Revolutionaire Garde. Het bedrag dat de terreurbeweging vanuit Teheran ontvangt zou bovendien zijn toegenomen sinds de banden zijn aangehaald afgelopen jaar.

Abu Marzouk ontkent

Abu Marzouk ontkent de claims die in Israëlische media rondgaan over een spionerende medewerker. “De claims door de media van de bezetter bevatten geen waarheid”, aldus de vice-voorzitter van het Hamas-politbureau. Volgens Abu Marzouk gaat het om een “fabricatie bedoeld om tot problemen op te hitsen”.