Meer dan 200 doden in Gaza: reacties

‘Israels luchtoffensief tegen Hamasdoelen in Gaza deze zaterdag maakte meer dan tweehonderd slachtoffers – mogelijk veel meer, want er liggen nog steeds mensen onder het puin. Volgens Israelische politici had Israel geen andere keus, maar de beelden zijn vreselijk. Het offensief was een reactie op de voortdurende raket beschietingen vanuit Gaza in dedagen die eraan vooraf gingen.

Bij die beschietingen zouden ook Grad-raketten zijngebruikt van Iraanse makelij, die een groter bereik hebben dan deqassam-raketten waarmee Hamas tot nu toe Sderot en de Negev bestookte.Diverse bronnen zeiden zaterdagavond dat bij de eerste aanvalsgolfzeker 50 raketinstallaties onschadelijk zijn gemaakt en een grootaantal Hamas-bunkers. Informatie voor de aanval zou al maanden geledenzijn verzameld, maar lag op de plank zolang het bestand met Gazaduurde. Israel zou Hamas een periode van respijt hebben gegeven; als derakettenregen werd gestaakt zou de aanval niet doorgaan. Maar Hamasging daar niet op in.

Hamasleider Khaled Mashaal reageerde zaterdag vanuit Damascus met eendubbele boodschap. Hij riep de bewoners van de Westelijke Jordaanoever,waar niet Hamas maar rivaal Fatach de dienst uitmaakt, op om een derdeintifada te beginnen tegen “de Zionistische vijand”. Hij zei ook datHamas de raketbeschietingen niet zou staken – maar zei tegelijkertijddat zijn organisatie geinteresseerd was in een staakt het vuren.

De Palestijnse president Mahmud Abbas veroordeelde het offensief enriep op tot matiging. Abbas en diens organisatie Fatach regeren deWestelijke Jordaanoever maar hebben niets te vertellen in deGazastrook, waar Hamas leden van de concurrerende Fatach-organisatieheeft uitgeschakeld.

De Arabische Liga veroordeelde het offensief en riep eenspoedvergadering bijeen voor zondag. Ook de Egyptische president heeft de aanvalzaterdag veroordeeld. Egypte zal de grens met Gaza openstellen voor gewonden.

“Wij hopen dat de internationale gemeenschap begrijpt dat Israel hetrecht heeft zich te verdedigen,” zei minister Tzipi Livni vanBuitenlandse Zaken zaterdag in een verklaring. Zij hoopt ook dat dewereld begrijpt “dat er geen alternatief is en dat wij doen wat wemoeten doen om onze burgers te beschermen.”

De VS drongen er zaterdag bij Israel op aan burgerslachtoffers tevermijden, en zei dat Hamas moet stoppen Israel met raketten tebestoken. Ook Rusland drong erop aan dat Hamas de raketaanvallen staakten riep Israel op de operatie in Gaza te beeindigen.

Het ziet er niet naar uit dat dat laatste snel zal gebeuren.Defensieminister Barak heeft gezegd dat de operatie “tijd zal kosten”en “zal doorgaan zolang als nodig is”. Israel heeft de bevolkinggewaarschuwd voor extra aanvallen vanuit Gaza zolang de operatie duurt.