Meer onderzoek nodig naar steekpartij Albert Cuyp

IN NEDERLAND / Door: PAUL VAN DER BAS / 21 mrt 2019

Zaterdag werden twee mensen neergestoken op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Het gaat om een Joodse vader en zoon, werkzaam als meubelverkopers. Beide slachtoffers waren in levensgevaar en zijn in het ziekenhuis behandeld. De verdachte is aangehouden, in zijn woning werd door de politie een lang steekwapen aangetroffen.

Albert Cuyp

De Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Foto: Michelle Milla/Flickr

Er doen verschillende verhalen de ronde over de toedracht van de steekpartij. Volgens sommige getuigen zou het gaan om een uit de hand gelopen ruzie, maar er wordt ook gesproken over een mogelijk radicaal en/of antisemitisch motief. De verdachte is eerder onderzocht in verband met radicalisering. Uit dit onderzoek kwamen geen aanwijzingen voor radicalisering naar voren, aldus een woordvoerder van het OM. Het OM zegt niets uit te sluiten, maar geeft wel aan dat er geen reden is om aan te nemen dat een radicaal motief een rol speelt.

De verklaring van de slachtoffers zelf doet anders vermoeden. Zo vertelt de vader aan de Telegraaf dat de verdachte “veranderd” leek na een verblijf in het Midden-Oosten: “Maar nadat hij zes of zeven weken in het buitenland was geweest, ik geloof naar Syrië of Egypte, was hij veranderd. Veel met de Koran bezig, hij sprak plotseling niet meer met ons. Hij had zijn hoofd kaal geschoren, en was alleen nog maar aan het bidden. Hij leek ook ineens weer kwaad op ons”.

Volgens diverse ooggetuigen – en volgens de politie – speelde er al langer een conflict tussen de neergestoken Joodse ondernemers en verdachte, een waterpijpverkoper van Egyptische komaf. Bovendien zou de verdachte zijn buurt al langer ‘terroriseren’.

CIDI roept het Openbaar Ministerie op om de mogelijkheid van een radicaal en/of antisemitisch motief grondig te onderzoeken. Het eerdere onderzoek waaruit zou blijken dat er geen sprake is van radicalisering, is mogelijk achterhaald nu bekend is dat de verdachte na verblijf in het Midden-Oosten plotseling een stuk vromer werd. Ook het feit dat uitgerekend een Joodse vader en zoon doelwit waren van de steekaanval, roept vragen op.

Op dit moment liggen alle opties nog open. Alleen grondig onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een uit de hand gelopen ruzie, of dat de verdachte een radicaal motief had voor zijn daad.