Meer problemen met Gazaanse tunnels

Hamas helpt ISISGisteren kwam er weer een Hamasman om door het instorten van de tunnel waaraan hij bouwde. Waarschijnlijk werkte hij aan een infiltratietunnel die onder de grens met Israel doorloopt. Dit is het vijfde ‘bedrijfsongeluk’ met een tunnel in twee weken en hij was minstens het elfde slachtoffer.

Door alle instortingen staan Gazaanse tunnels volop in de belangstelling in Israel en omstreken. In Israel is er een meningsverschil over de aanpak van infiltratietunnels, Egypte kampt tegen ‘smokkeltunnels’ waardoor terroristen en wapens tussen de Gazastrook en Egypte reizen.

 

Nee tegen aanvalsplannen minister van Onderwijs

De Israelische premier en minister van Defensie zouden een verzoek hebben afgewezen om het Gazaanse tunnelnetwerk-in-herbouw aan te vallen. Hamas is druk bezig de tunnels te herbouwen die in de zomer van 2014 door Israel zijn vernietigd. Volgens berichten in de Israelische media eerder deze week wil minister Naftali Bennett (Educatie) van de partij Joods Huis dat het Israelische leger (IDF) opnieuw in de aanval gaat om de tunnels te vernietigen. Daar is geen sprake van; de IDF benadrukt de laatste weken dat Hamas geen nieuwe oorlog wil. Vorige week nog deed de IDF een beroep op leden van het Israelische parlement en andere politici om hun taal over deze tunnels te matigen. Hamas zou anders uit gespierde retoriek het idee kunnen krijgen dat Israel op het punt stond aan te vallen, en zou kunnen reageren met “preventieve” aanvallen vanuit de Gazastrook. Na berichten over de aanvalsplannen van Bennett zei het kantoor van Netanyahu in een verklaring: “Wij doen geen uitspraken over de besprekingen van veiligheidskabinet in het algemeen, en al helemaal niet over de plannen van het leger”. In de verklaring stond een toevoeging die wel speciaal bedoeld leek voor Bennett: “Alle ministers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet proberen stemmen te trekken door oppervlakkige ‘achtergrondinformatie’ te geven die geen juiste weergave zijn van de besprekingen van het [veiligheids]kabinet.”

Egypte: Hamas helpt ISIS

Intussen is IS actief in de Egyptische Sinai, dat het heeft uitgeroepen tot ‘provincie IS-Sinai’ en waar het net als andere terreurgroepen aanslagen pleegt op Egyptische soldaten en grenstroepen. Volgens COGAT, de coördinator van de Israelische activiteiten in de gebieden, gaat de samenwerking tussen Hamas in de Gazastrook en IS in de Sinai steeds verder. Hamas smokkelt gewonde ISIS-terroristen de Gazastrook binnen, waar zij in Gazaanse ziekenhuizen worden behandeld, in ruil voor geld en wapens. Dit maakte generaal-majoor Yoav Mordechai van COGAT gisteren bekend in een interview met de Arabische nieuwssite Elaph.

Illustratie: COGAT