Meer sancties tegen Iran

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 11 aug 2008 EU IRAN VN VS

Zowel de Europese Unie als de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben zondag stappen gezet om de sancties tegen Iran aan te scherpen.

Dit in reactie op de weigering van Iran om in te gaan op een voorstel die het land economische voordelen geeft in ruil voor het staken van zijn uraniumverrijking.

Een Britse functionaris zei dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere landen serieus spreken over nieuwe sancties tegen Iran. Die moeten gevoelige delen van de Iraanse economie treffen, zoals de energiesector. De sancties zouden dan niet uit naam van een internationale organisatie worden opgelegd, maar door de afzonderlijke landen.

Ook de Europese Unie heeft Iran zondag een nieuw signaal gegeven in de vorm van een resolutie om de handelssancties tegen Teheran aan te scherpen. Frankrijk, dat momenteel het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt, riep lidstaten op financiële instellingen die zakendoen met Iraanse banken extra scherp in de gaten te houden. Ook stelt Frankrijk voor de controle op schepen en vliegtuigen naar Iran uit te breiden.