Meerdere grensaanvallen vanuit Gaza afgelopen weekeinde

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 apr 2018 GAZA HAMAS IDF

Palestijnse demonstranten hebben afgelopen vrijdag tijdens de wekelijkse Mars van Terugkeer-protesten met honderden tegelijk de grens met Israel bestormd. Bij de demonstraties vielen dezelfde dag drie doden. Zondagavond deden Palestijnen drie pogingen om Israel vanuit Gaza te infiltreren

Waar al weken door Israel voor werd gevreesd, leek afgelopen vrijdag bijna bewaarheid te worden. Honderden Palestijnen bestormden tegelijkertijd het grenshek in een poging de Joodse staat binnen te komen. De demonstranten poogden het hekwerk in brand te zetten, en gooiden met explosieven, granaten en molotovcocktails. Israelische soldaten schoten net als de vorige keren met scherp en er vielen drie doden aan de Palestijnse kant. In een persbericht liet de IDF weten de grensbestorming te hebben verijdeld.

De angst voor een bestorming van de grens is niet ongegrond. De leiders van Hamas zeggen dat de grensprotesten doorgaan totdat “heel Palestina bevrijd is.” Hiermee doelen zij niet op een vreedzame tweestatenoplossing met Israel, maar op het vernietigen van de Joodse staat. Hamas hitst de bevolking op om de grens te bestormen om bij Al-Aqsa te kunnen bidden.

In antwoord op de grensaanval heeft de Israelische luchtmacht posities van de marine van Hamas gebombardeerd. Het zou om zes doelen in de haven van Gaza-stad gaan. Volgens Palestijnse bronnen zijn bij deze aanval vier gewonden gevallen. Tijdens de oorlog in 2014 zette Hamas marinecommando’s in om Israel via de zee te infiltreren.

Op zondagavond waren er drie pogingen om Israel vanuit Gaza binnen te komen. Bij de eerste poging probeerden twee Palestijnen het hek open te knippen. Eén werd doodgeschoten, de ander werd gearresteerd. Een paar minuten later wist een tweede paar het hek met succes Israel te infiltreren. De twee gooiden met explosieven naar Israelische soldaten en werden beide geneutraliseerd. Bij een derde poging werden twee Palestijnen gearresteerd die in het bezit van draadknippers en messen waren. 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt Israels optreden een “moorddadige aanval” op Palestijnse demonstranten. De mensenrechtengroep roept daarom op tot een internationaal wapenembargo tegen de Israelische staat. Amnesty International vindt tevens dat als Israel de daders niet vervolgt, het Internationaal Strafhof een oorlogsmisdadenonderzoek moet starten. Terreurorganisatie Hamas kwam overigens niet ter sprake in het persbericht van de mensenrechtenorganisatie.