Meerdere locaties in oosten van Syrië gebombardeerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 14 jan 2021 IAF IRAN SYRIE

Bij een vermeend Israëlische luchtaanval in de nacht van dinsdag op woensdag zijn onder andere Iraanse wapenopslagplaatsen in het oosten van Syrië getroffen. Een anonieme Amerikaanse inlichtingenfunctionaris beweert dat het bombardement is besproken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Mossad-chef Yossi Cohen.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden meerdere locaties in het oosten van Syrië getroffen. Volgens DeirEzzor24, een nieuwsmedium in het gebied, waren 16 locaties van de Iraanse Revolutionaire Garde, het Libanese Hezbollah en een aantal andere aan Iran gelieerde milities doelwit. Naast wapendepots is een militair inlichtingenkwartier in Deir Ezzor en een door Iraakse militanten opgezette grensovergang bij Abu Kamal gebombardeerd. Op videobeelden van getroffen magazijnen zijn secundaire explosies te zien, wat wijst op de aanwezigheid van raketten in de getroffen opslagplaatsen.

Het in Londen gestationeerde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) claimt dat bij de luchtaanvallen 18 locaties zijn getroffen. Hierbij zouden volgens SOHR 57 personen om het leven zijn gekomen, waarvan tenminste 9 Syrische militairen en de rest aan Iran gelieerde militanten van onbekende nationaliteiten. Analisten trekken beweringen die het SOHR doet echter regelmatig in twijfel, daar de claims zelden met bewijs gestaafd worden en vaak niet geverifieerd kunnen worden. Een van de getroffen milities – Fatemiyoun, die in het verleden open is geweest over omgekomen militanten – ontkent met klem dat bij de luchtaanvallen dinsdagnacht strijders zijn omgekomen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut liet zich desondanks niet tegenhouden de bewering van het dubieuze Observatorium als feitelijke waarheid aan te nemen.

Een anonieme Amerikaanse inlichtingenfunctionaris heeft aan persbureau Associated Press te kennen gegeven dat de Israëlische luchtaanval zou zijn uitgevoerd met behulp van Amerikaanse inlichtingen. Volgens de functionaris is de operatie maandag besproken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Israëlische Mossad-chef Yossi Cohen in Washington D.C., en zou een aantal van de getroffen opslagplaatsen als doorgeefluik voor onderdelen voor het Iraanse nucleaire programma hebben gefungeerd. 

Het is niet voor het eerst dat de Abu Kamal regio doelwit is van luchtaanvallen die aan Israël worden toegeschreven. Het gebied in het oosten van Syrië aan de grens met Irak is van cruciaal belang voor Iran. Het gebied is een belangrijke schakel in de landcorridor die het Iraanse regime tracht te realiseren om geavanceerde wapens aan proxies in Syrië en Libanon te leveren en om zich in te graven aan de grens met Israël.

De Israëlische luchtmacht treedt dan ook regelmatig op tegen deze dreiging. Recent lijkt sprake te zijn van een toename in het aantal vermeend Israëlische luchtaanvallen in Syrië. Volgens sommige analisten maakt Israël gebruik van het moment: Teheran zou momenteel terughoudend zijn in het uitvoeren van een wraakactie voor de bombardementen, daar het wil afwachten wat het beleid van de inkomende Amerikaanse president Joe Biden zal zijn ten aanzien van Iran.