Meerdere raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 aug 2020 GAZA HAMAS IAF RAKETTEN

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn meerdere raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Sderot en een aantal dorpen in Israël uitgevoerd. In antwoord op de beschietingen heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas getroffen.

Om half twaalf ‘s avonds ging het luchtalarm af in de dorpen Kisufim en Ein HaShlosha. Vijf projectielen waren afgevuurd vanuit Gaza afgevuurd, twee wisten Israël niet te halen en de andere drie zijn onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem. De aanval vond plaats nadat de Israëlische luchtmacht posities van Hamas had getroffen in de Gazastrook als vergelding voor de tientallen branden in Zuid-Israël als gevolg van vanuit Gaza opgelaten terreurballonnen.

In antwoord op de raketaanval op Kisufim en Ein HaShlosha voerde de IAF opnieuw een luchtaanval plaats. Bij dit bombardement is volgens het Israëlische leger een wapenfabriek en betonfabriek getroffen waar infrastructuur werd geproduceerd voor ondergrondse infrastructuur en tunnels. “De IDF neemt alle terroristische activiteit tegen Israël zeer ernstig en is gereed om indien nodig te blijven opereren tegen pogingen om Israëls burgers of soevereiniteit te schaden”, aldus het leger in een statement. Hamas wordt door de IDF verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt, daar de terreurbeweging sinds een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit de controle over de kustenclave heeft.

Om half drie ‘s nachts vond opnieuw een raketaanval op Israël plaats. Het luchtalarm ging af in Sderot en omliggende dorpen toen zeven raketten vanuit de Gazastrook op het stadje werden afgevuurd. Zes projectielen werden door Iron Dome onderschept, de zevende raket raakte een huis. Hulpverleningsorganisatie Magen David Adom meldt drie mensen te hebben behandeld voor shock en dat twee mensen gewond zijn geraakt toen zij vielen tijdens het rennen naar de schuilkelder. Op de vroege vrijdagochtend heeft de Israëlische luchtmacht in antwoord op de raketaanval op Sderot “ondergrondse infrastructuur” van Hamas getroffen.

De Palestijnse terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt zegt niet terug te deinzen voor een eventuele oorlog met Israël. Volgens Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum zijn de raketaanvallen ter verdediging van het Palestijnse volk en heeft Hamas “verantwoordelijk en proportioneel” gehandeld. De terreurbeweging stelt dat Israël “de gevolgen moet dragen en de prijs moet betalen voor de voortdurende agressie tegen Gaza”.

Hamas stuurt aan op escalatie

Hamas en andere gewapende facties in de Gazastrook sturen aan op een escalatie met Israël. Al weken lang worden vanuit de Gazastrook terreurballonnen opgelaten. Aan terreurbewegingen gelieerde jongeren laten geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen op, met als doel terreur in Israël te zaaien. Er is dagelijks sprake van tientallen branden in het zuiden van Israël, met enorme schade aan natuur en landbouw. Honderden hectaren is tot nu toe al in vlammen opgegaan. Daarnaast hebben de afgelopen tijd meerdere raketaanvallen vanuit de kustenclave plaatsgevonden.

In antwoord op de aanvallen met ballonnen, heeft Israël meerdere keren tegenmaatregelen genomen. De visserszone van de Gazastrook is meerdere keren ingeperkt en inmiddels geheel gesloten, de Kerem-Shalomgrensovergang is afgesloten met uitzondering voor humanitaire goederen en de brandstoftoevoer tot de door terreurbeweging Hamas bestuurde kustenclave is stopgezet. Daarnaast heeft de Israëlische luchtmacht meerdere keren vergeldingsaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Eerder deze week is een Egyptische delegatie in de Gazastrook gearriveerd, met als doel de rust te herstellen. Volgens de Libanese krant Al-Akhbar heeft Hamas aan de bemiddelaars laten weten dat het geweld voortduurt zolang er geen nieuwe deal met Israël is. De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt is ontevreden over de implementatie van economische afspraken door Israël, als onderdeel van een wapenstilstandsakkoord. Hamas-functionarissen zouden aan Egypte hebben laten weten dat het “geduld op is” en er een nieuwe overeenkomst moet komen.