Meerderheid Palestijnen: eenheidsregering moet aftreden

Een meerderheid van de Palestijnen (60%) wil dat de eenheidsregering, bestaande uit Fatah en Hamas, aftreedt. Hoewel ze weinig vertrouwen hebben in beide partijen, wilt 50% van de Palestijnen nieuwe verkiezingen. Dit bleek uit een peiling die afgelopen zaterdag door het onafhankelijke bedrijf Neareast Consulting gehouden werd.

Een kleine meerderheid (52%) heeft geen vertrouwen in de Hamas, noch in Fatah. Hoewel de Palestijnse president Mahmoud Abbas (59%), gelieerd aan Fatah, op meer steun kan rekenen dan de aan de Hamas gelieerde premier Ismail Haniyeh (41%), ziet 45% geen geschikt leiderfiguur onder de Palestijnen.

“Palestijnen leven temidden van een leiderschapscrisis,” zegt Jamil Rabah, verbonden aan Neareast Consulting. “Ze denken dat de factieleiders niet geschikt zijn om hun individuele achterban in bedwang te houden, en zij denken dat dat de belangrijkste oorzaak is van de aanhoudende onderlinge strijd … ze denken dat de overheid niet in staat is om te regeren en problemen op te lossen.”

Aan de peiling namen achthonderd Palestijnen deel en bij de uitslag dient men rekening te houden met een foutenmarge van 3,45%.