Meerderheid Tweede Kamerleden tegen eenzijdig uitroepen Palestijnse staat

CIDI achterban stemde op Barak

De verkiezingszege van Ariel Sharon ontlokte bij de 300 bezoekers van de CIDI-verkiezingsavond in Amsterdam geen applaus. Dat was ook niet te verwachten na de uitslag van de schaduwverkiezingen: 63% van de stemmen ging naar Barak. Op de CIDI-site www.cidi.nl is dat 57%.

Ook de buitenlanddeskundigen van de Tweede Kamer die onder leiding van Leonard Ornstein en Max van Weezel deelnamen aan het discussieforum stonden niet te juichen en lieten zich bezorgd uit over de kansen op toename van het geweld, terroristische aanslagen en verdere neergang van het vredesproces. Veel hangt af – ook daarover was men het eens – van de samenstelling van de nieuwe Israelische regering. Er was, evenals tijdens het debat in de Tweede Kamer veel kritiek, op de schending van de mensenrechten door het Palestijnse bestuur en de corruptie. Zowel Nederland als Europa dienen zich daarover zeer kritisch op te stellen. Maxime Verhagen (CDA) meent dat aan die kritiek dan ook consequenties moet worden verbonden. Het Palestijns bestuur is misselijkmakend zei Bert Koenders (PvdA), maar met economische druk kun je geen vredespartner zijn. Eimert van Middelkoop (GPV) wees op de grote verantwoordelijkheid die Arafat heeft voor de ontstane economische situatie.

Vuurwerk ontstond toen de vraag gesteld werd of Nederland een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat zou moeten erkennen. Hoewel zij het onverstandig zou vinden als de Palestijnen dat inderdaad zouden doen, beantwoordde Marijke Vos als enige van de forumleden de vraag bevestigend. Koenders sprak zich niet uit "dat hangt af van het moment en de omstandigheden". Jan Hoekema (D66), Verhagen, Van Middelkoop en Weisglas waren eensgezind in hun afwijzing. Voorafgaand aan het forum van de Tweede Kamerleden discussieerden Jesse Kamphuis, Irith Markens, Gidi Markuszower en Gideon van der Sluis in het jongerenpanel.

CIDI organiseerde de verkiezingsavond – die inmiddels een traditie is geworden – samen met Jewish TV, die de gehele avond de live uitzending van de Israelische televisie verzorgde. Jewish TV spant zich in om de Israelische televisie in Nederland op de kabel te krijgen. Vanuit Israel gaf de voormalig Israelische ambassadeur in Nederland, Micky Bavli, zijn impressies van de verkiezingsdag en reactie op de verkiezingsuitslag. Over zijn politieke voorkeur kon hij nu openhartig zijn. Hij koos voor Barak.