Merkel bekroond voor bestrijden antisemitisme

Angela MerkelDe Duitse kanselier Angela Merkel, die vandaag een eredoctoraat in ontvangst neemt van de Radboud Universiteit in Nijmegen, is gisteren in de Grote Synagoge te Brussel bekroond met de Lord Jakobovitsprijs voor haar steun aan de Joodse gemeenschap in Duitsland en haar strijd tegen antisemitisme in heel Europa.

De organisatie van Europese rabbijnen, die de prijs toekent, prees Merkels niet aflatende inspanningen voor harmonie tussen de diverse gemeenschappen in Europa en’haar vriendschap met de Joodse gemeenschap en haar bijdragen aan de tolerantie en de goede wederzijdse verstandhouding’.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs noemde Merkel de Shoah ‘een breuk met de beschaving’ en benadrukte zij het recht op vrijheid van religie, doelend op antisemitische reacties in Duitsland tijdens het recente debat over besnijdenis daar. Het is van belang te investeren in onderwijs die de herinnering aan de Holocaust levend moet houden, zei Merkel. Zij sprak ook over Duitslands vriendschap voor Israel en noemde een tweestatenoplossing van het Palestijns-Israelische conflict ‘ondanks alle tegenslagen haalbaar’.

De organisatie van Europese rabbijnen kent sinds 2012 de Jakobovitsprijs jaarlijks toe voor grote verdiensten aan de Joodse gemeenschap in Europa. De prijs is genoemd naar de in 1991 overleden Engelse opperrabbijn, die een voorstander was van ‘religieuze toewijding gecombineerd met niet aflatende liefde en respect voor je naaste’. De eerste die de prijs ontving was Jerzy Buzek, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement en Poolse premier.