Midden-Oosten-conferentie in Londen

NOS Nieuws

De Britse premier Blair heeft in Jeruzalem voorgesteld om begin maart een internationale conferentie over het Midden-Oosten in Londen te houden. Hervormingen in het Palestijnse bestuur op het gebied van democratie, economie en veiligheid moeten daar centraal staan.

Blair, in Jeruzalem voor een eendaagse top, maakte het plan voor de conferentie bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Israëlische ambtsgenoot Sharon. Vandaag ontmoet hij ook de Palestijnse leider Abbas en premier Qurei in Ramallah.

Echte partner

Het overleg in Londen moet de Palestijnen voorbereiden op de geplande terugtrekking van Israël uit Gaza. "Wat we met de conferentie kunnen bereiken, hoop ik, is zeker stellen dat er plannen en voorstellen klaarliggen die de Palestijnen in staat stellen als echte partner vredesonderhandelingen met Israël te voeren", aldus Blair.

Israël zal gaan afvaardiging naar de conferentie sturen. Volgens Sharon is Israëls aanwezigheid niet nodig. Hij zei wel achter de bijeenkomst te staan en commiteerde zich ook aan aan de Routekaart, het vredesplan van de VS, Rusland en de EU voor het Midden-Oosten. Voorwaarde is wel dat er een eind komt aan de terroristische aanslagen tegen Israël, aldus de Israëlische premier.