“Milities in Irak en Syrië kregen 14 miljard van Iran”

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: PAUL VAN DER BAS / 1 nov 2019 IRAN

Hoewel het steeds slechter gaat met de economie van Iran, besteedt het ayatollah-regime miljarden aan milities in buurlanden.

Iraakse milities met adviseurs uit Iran.

Iraakse milities met adviseurs van de Iraanse Revolutionaire Garde, 2017.

De Amerikaanse gezant voor Iran, Brian Hook, heeft onthuld dat het Iraanse regime de afgelopen jaren miljarden heeft uitgegeven aan milities in Irak en Syrië. Hook is de belangrijkste beleidsmaker op het Iran-dossier bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij deed de onthulling gisteren in een interview met Al-Arabiya. Die omroep is gevestigd in Saoedi-Arabië, de belangrijkste regionale rivaal van Iran. 

Proxy-groeperingen

Het was al langer bekend dat Iran zijn invloed in het Midden-Oosten steeds verder uitbreidt door groeperingen in Arabische landen te trainen en te bewapenen. Met deze zogeheten proxy-groeperingen heeft Iran in heel de regio gewapende bondgenoten. Het meest bekende voorbeeld is de Libanese terreurgroep Hezbollah, maar ook de Houthi-rebellen in Jemen en milities in Irak en Syrië ontvangen steun van het ayatollah-regime. 

Steeds meer landen in de greep van Iran

Het door Hook genoemde bedrag van omgerekend 14 miljard euro zou zijn besteed aan milities in Irak en Syrië – dat is dus exclusief de steun aan gewapende groepen in andere landen. Overigens specificeerde de Amerikaan niet in welke tijdsperiode het geld is uitgegeven. In Irak steunt Iran de sji’itische volksmilities, ook bekend onder de Engelse benaming Popular Mobilization Forces. Deze milities werden in 2014 opgericht om ISIS te verdrijven uit Irak, maar zijn nooit opgeheven. Inmiddels zijn er zo’n 150.000 door Iran gesponsorde strijders in Irak, waardoor het land volledig in de greep is geraakt van het ayatollah-regime. 

In Syrië steunde Iran milities die aan de zijde van bondgenoot Assad strijden. De kans is aanwezig dat in Syrië hetzelfde zal gebeuren als in Irak, namelijk dat de door Iran gesteunde milities straks machtiger zijn dan het regeringsleger. Syrië zou dan niet meer alleen een Iraanse bondgenoot zijn, maar een Iraanse marionet. 

Dreiging voor Israel

Voor Israel is de alsmaar uitbreidende invloed van Iran zeer slecht nieuws. Premier Netanyahu sprak eerder deze week zijn zorg uit dat Iran een aanval op Israel voorbereidt vanuit andere landen in de regio. Volgens Netanyahu is Iran bezig met het ontwikkelen van geavanceerde precisieraketten, die overal in het Midden-Oosten met grote nauwkeurigheid doelwitten kunnen raken. Zulke raketten zouden vervolgens kunnen worden gestationeerd in Jemen of Irak, waardoor het nog lastiger wordt voor Israel om een raketaanval te voorkomen. 

Hoge prijs

In een toespraak voor militaire kadetten van het IDF waarschuwde Netanyahu de ayatollahs alvast. Wanneer Iran het waagt om aan te vallen, zal Israel keihard terugslaan. “Israel zal niet de andere wang toekeren,” aldus de premier – die tevens minister van Defensie is. “Wie agressie toont, zal daarvoor een hoge prijs moeten betalen”.