Miljarden voor Gaza maar eerst verzoening

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 2 mrt 2009 EGYPTE EU FATACH GAZA HAMAS PALESTIJNEN VS

Volgens gastheer Egypte heeft de donorconferentie voor de wederopbouw van Gaza een bedrag opgeleverd van 3,5 miljard euro. Er was gerekend op 2,2 miljard. De conferentie had plaats in Sjarm al-Sjeik aan de Rode Zee, waar 45 ministers van buitenlandse zaken en een aantal presidenten waren vertegenwoordigd. Wanneer de hulpgelden beschikbaar komen, is overigens nog totaal onduidelijk.

Alle donoren benadrukten dat de hulp niet via Hamas moetworden verspreid, om te voorkomen dat die organisatie geld en middelen misbruikt. Ook moeten de Palestijnen zich eerst onderling verzoenen enmoet er een duurzaam staakt-het-vuren met Israël komen. Verder dient Israël de grens met Gaza open te stellen.

De VS hebben 900 miljoen dollar toegezegd. De VS en ook de EU eisen dat het Palestijnse bestuur van president Abbas over de wederopbouw gaat. Het is voor Abbas echter onmogelijk Gaza te betreden zonder toestemming van Hamas.
Hamasleiders waarschuwden maandag dat een boycot van hun “legitiemegezag” de wederopbouw zal schaden. De Golfstaten zegden 1,3 miljard dollar toe. Zij zullen zelf een kantoor in Gaza openen dat op de projecten moet gaan toezien.

De VS zullen een eventuele eenheidsregering van Fatah en Hamas niet perse boycotten, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton doorschemeren. Zolang Hamas de eis van Abbas afwijst dat zo’n gezamenlijke Palestijnse regering Israël moet erkennen, is die eenheidscoalitie een illusie.