Mini-Flotille onderweg naar Gaza

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 nov 2011 GAZA TURKIJE VN

Een flotille van twee schepen is vanuit Turkije op weg naar de Gazastrook. De schepen zeggen humanitaire goederen aan boord te hebben.

Het flotille die in mei van dit jaar vanuit Griekenland naar Gaza zou gaan, is nooit vertrokken door diplomatieke acties van de Israelische regering. Omdat het mogelijk is om alle goederen via land naar Gaza te laten transporteren ziet Israel de flotille’s als niet meer dan een provocatie.

Een van de twee schepen die gisteren vertrokken vaart onder Canadese vlag, de andere onder de Ierse. Wat de opvarenden willen bereiken is niet duidelijk. Diverse internationale hulporganisaties hebben verklaard dat er geen tekorten zijn in Gaza; dagelijks rijden Israelische vrachtwagens via de Kerem grenspost naar Gaza met goederen.

Na de dramatisch verlopen eerste ‘Gazavloot-actie’ uit 2010, toen 9 actievoerders omkwamen, concludeerde de Palmercommissie van de Verenigde Naties dat Israel in haar recht staat de maritieme blokkade in stand te houden. Maar alle betrokken landen doen hun uiterste best een herhaling te voorkomen van dit tragische voorval.