Minister berust in naar SS’er vernoemd schip

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 22 nov 2008 CIDI CIDISTANDPUNT REGERING WO2

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) is niet van plan zich te bemoeien met de omstreden naam dat een door de overheid gesubsidieerd schip krijgt. Het schip, dat het grootste ter wereld moet worden, krijgt de naam van een oud-SS’er: ‘Pieter Schelte’.

De overheid heeft een subsidie verstrekt van ruim 810 duizend euro. Het schip gaat gebruikt worden in de olie-industrie op de Noordzee en wordt 382 meter lang en 117 meter breed. De totale kosten van het schip zouden op 1,3 miljard euro komen. De eigenaar die het schip laat bouwen vernoemt het naar zijn vader Pieter Schelte Heerema.

Heerema zat echter bij de waffen-SS en zei in 1941 in een toespraak dat ‘het joodse vraagstuk in ieder Arisch land moet worden opgelost’. Volgens hem was het ‘joodse ras een parasitair ras’. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) zei eerder het tot op zekere hoogte begrijpelijk te vinden dat Edwin Heerema zijn vader wil eren, maar vindt het vernoemen van een schip naar hem ‘smakeloos en onethisch’.

Van der Hoeven schrijft in antwoord op Kamervragen van de SP dat ze niet gelukkig is met de naam, maar dat de naamgeving de verantwoordelijkheid is van de reder. “De subsidievoorschriften voorzien niet in enigerlei bemoeienis met de naamgeving van een schip. Volgens de minister was ten tijde van de subsidieverstrekking ‘de historische context van die naam’ niet bekend bij SenterNovem, dat de aanvraag beoordeelde.

De SP vindt dat Van der Hoeven ‘wegduikt voor haar verantwoordelijkheid’. “Ze moet een scherpe veroordeling uitspreken en het bedrijf ervan doordringen dat de reputatie van Nederland wordt beschadigd. Straks hebben alle Nederlanders meebetaald aan een schip dat genoemd is naar een oud-SS’er.”

Bron: De DAG/NOVUM