Minister Blok: BDS-ondersteuning geen afwijzingscriterium voor financiering

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 8 jun 2018 BDS EU TWEEDE KAMER

Ondanks dat het Kabinet verklaard tegenstander is van een boycot van Israel, is het feit dat organisaties de BDS-beweging ondersteunen voor het kabinet “geen afwijzingscriterium voor financiering.” Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok weten in antwoord op Kamervragen.

Naar aanleiding van een recent rapport van het Israelische ministerie van Strategische Zaken over EU-financiering voor organisaties die BDS ondersteunen, dienden Joël Voordewind (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP), Han ten Broeke (VVD), Martijn van Helvert (CDA) en Raymond de Roon (PVV) Kamervragen in bij de minister van Buitenlandse Zaken.

BDS-ondersteuning geen afwijzingscriterium
In zijn beantwoording geeft minister Blok aan dat de EU “een verklaard tegenstander van een boycot van Israël” is, en dat dit overeenkomt met het kabinetsstandpunt. Desondanks is het feit dat organisaties BDS ondersteunen “voor het kabinet geen afwijzingscriterium voor financiering, aangezien uitlatingen of bijeenkomsten van de beweging worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering.”

Dit antwoord komt overigens niet geheel als een verrassing. De afgelopen jaren zijn al vaker Kamervragen gesteld over de Nederlandse steun aan organisaties die pro-BDS zijn. De beantwoording door het Kabinet is steevast dat ondanks dat de Nederlandse regering geen boycot tegen Israel steunt, het geen problemen heeft NGO’s te financieren die wel BDS ondersteunen.

Geld terecht gekomen bij terreurorganisaties?
De Kamerleden vroegen ook om opheldering over de claim in het rapport dat er sprake zou zijn van geld dat terecht zou zijn gekomen bij Palestijnse terreurorganisaties. Volgens het Israelische ministerie van Strategische Zaken heeft hulporganisatie Norwegian People’s Aid (NPA) projecten gefinancierd waaraan Hamas en Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben deelgenomen. Zowel Hamas als PFLP worden door de EU als terreurorganisatie aangeduid.

Volgens minister Blok gaat het om een door Noorwegen gefinancierde training aan jeugd in Gaza, waaraan ook leden van Hamas en PFLP hebben deelgenomen. Deze training “bestond onder meer uit debattechnieken,” zo laat de bewindsman op Buitenlandse Zaken weten. De boete die de NPA hiervoor van het Amerikaanse Openbare Ministerie heeft ontvangen, “is naar aanleiding van een rechtszaak over de vraag of NPA dit had moeten opgeven bij USAID toen het voor andere activiteiten Amerikaanse financiering ontving.” Van financieren van terreurorganisaties is geen melding gemaakt in het bericht van het Amerikaanse Openbare Ministerie over de schikking, aldus Blok.

Minister Blok gaat geen actie ondernemen
De minister geeft in zijn beantwoording aan dat hij niet de Europese Commissie gaat oproepen om de subsidies te staken. Volgens Blok bevat het Israelische rapport namelijk geen aanwijzingen dat het geld voor BDS-activiteiten is gebruikt. Het Kabinet ziet daarom “geen reden om te concluderen dat de EU tegen diens eigen beleid handelt.”