Minister Isaac Herzog spreekt voor CIDI over zestig jaar Israel

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 3 okt 2007 AMSTERDAM CIDI ISRAEL LEZING VS

De Israelische minister van Welzijn, Sociale Zaken en Diaspora-aangelegenheden, Isaac Herzog, brengt volgende maand op uitnodiging van CIDI een bezoek aan Nederland. Op woensdag 17 oktober om 20.00 uur spreekt hij op een CIDI-bijeenkomst in Amsterdam over de aanstaande zestigjarige verjaardag van de Israel (volgend jaar mei), over wat er bereikt is en vooral over wat de Joodse staat aan uitdagingen wacht.

De openbare lezing van minister Herzog wordt gehouden in het Golden Tulip Apollo Hotel aan de Amsterdamse Apollolaan. Belangstellenden dienen zich aan te melden bij CIDI (zie voor meer informatie onze agenda op deze site).

Herzog zal zijn bezoek ook benutten voor overleg met de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en de ministers Donner en Bos.

Vooraanstaande familie

Isaac Herzog, die de bijnaam Buzi draagt, is zoon van de Israels zesde president Chaim Herzog, een kleinzoon van de beroemde rabbijn Jitschak HaLevi Herzog (onder andere opperrabbijn van Israel) en een neef van de staatsman Abba Eban. Hij werd in 1960 geboren in Tel Aviv en studeerde rechten aan de universiteit in die stad, alsmede aan Cornell University in de VS.

In 1999 deed Herzog voor het eerst mee aan de Knessetverkiezingen, op de lijst van de Arbeiderspartij, maar hij behaalde toen geen zetel. Vervolgens diende hij als kabinetssecretaris onder premier (en partijgenoot) Ehud Barak. Van 2000 tot 2003 was Herzog voorzitter van de semi-overheidsorganisatie die in Israel belast is met voorlichting over drugsmisbruik (tevens een adviesorgaan van de Israelische regering).

In de verkiezingen van 2003 veroverde Herzog alsnog een Knessetzetel. Als Knessetlid was hij lid van de commissie voor Binnenlandse Zaken, die voor Milieu en die voor Financiën. Daarnaast was hij lid van ondermeer de Knessetlobbies voor Toerisme en die voor Betrekkingen met Christelijke Bondgenoten van Israel.

Minstersposten

Van januari 2005 tot eind november 2005 was Herzog minister van Huisvesting en Bouw in de regering van Ariel Sharon. Na de verkiezingen van 2006 werd hij minister van Toerisme, maar in maart 2007 stapte hij over naar het ministerie van Welzijn en Sociale Zaken. Daarnaast dient hij als minister voor Diasporazaken en Antisemitismebestrijding. Herzog is als een van de weinige Knessetleden ook nog reservist in het Israelische leger (in zijn geval als majoor). De minister is getrouwd en heeft drie kinderen.

Zie ook: Herzog belooft ‘sociaal offensief’ tegen armoede