Minister Kaag te gast bij CIDI

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 11 sep 2019 CIDI LEZING NEDERLAND

Zondag 8 september ontving CIDI een bijzondere gast in het Mauritshuis in Den Haag. Voor een volle zaal genodigden sprak Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over haar werk als minister, de grote humanitaire uitdagingen in het Midden-Oosten en over haar inzet voor toenadering tussen Israel en de Palestijnen.


De speech van minister Kaag is tevens integraal terug te lezen via de website van de Rijksoverheid

Ook ging de minister in gesprek met de aanwezigen (opname). Samenwerking op zakelijk, academisch en innovatief gebied is een belangrijke stap richting vrede, aldus de minister. En dat geldt in het bijzonder voor samenwerking tussen Nederland en Israel, die veel van elkaar kunnen leren. Ze sprak lovende woorden over de bruisende economie in Israel – haar eigen dochter woont zelfs in Tel Aviv en is werkzaam bij één van de vele jonge bedrijven in de “start-up nation“.

De minister, die wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor het D66-lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen, sprak zich expliciet uit tegen BDS (de boycotbeweging tegen Israel) en benadrukte dat dit het standpunt van het kabinet is. Wel stelde ze dat het kabinetsstandpunt is dat het steunen van BDS geen uitsluitingsgrond is bij het toekennen van subsidies. CIDI pleit al jaren voor het stopzetten van subsidies aan organisaties die BDS bepleiten.

De minister heeft wel de geldkraan tijdelijk dichtgedraaid voor UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Waar Kaag vorig jaar de Nederlandse bijdrage aan de VN-organisatie versneld overmaakte nadat Trump de Amerikaanse subsidie stopzette, krijgt de organisatie nu geen euro meer van Nederland. Dit naar aanleiding van corruptie- en seksschandalen in de UNRWA-top. De minister zei wel groot belang te hechten aan scholing, en ziet dit als een van de belangrijkste rollen van UNRWA. Op een vraag over de inhoud van schoolboeken zei de minister graag op de hoogte gesteld te willen worden als de boeken haatdragende of andere onwenselijke inhoud bevatten.

Kaag is in pro-Israelische kringen omstreden vanwege haar vermeende pro-Palestijnse sympathieën. Na de bijeenkomst – en een kritische vragenronde door het publiek – leek de kou grotendeels uit de lucht. Ook Kaags echtgenoot, die onderminister was in de Palestijnse Autoriteit onder Yasser Arafat, was aanwezig.

Na de bijeenkomst was er nog uitgebreid de gelegenheid om na te praten met de minister tijdens de aansluitende borrel. Kaag bedankte het CIDI-publiek voor de gelegenheid om in gesprek te gaan en sprak van een waardevolle en prettige bijeenkomst. Ook CIDI waardeerde de gelegenheid om in gesprek te gaan en kijkt terug op een interessante middag.

De inleiding van CIDI-directeur Hanna Luden kunt u hier teruglezen