Minister Zijlstra: geen eenzijdige erkenning Palestijnse staat

De Nederlandse regering gaat de Palestijnse staat niet eenzijdig erkennen. Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra weten tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie. 

DENK-kamerlid Tunahan Kuzu had tijdens het debat opgeroepen tot een onmiddellijke erkenning van Palestina. Volgens Kuzu is het bereiken van een tweestatenoplossing moeilijk zolang de Palestijnse staat niet erkend wordt. Tijdens zijn spreken maakte de DENK-leider van de gelegenheid overigens gebruik om CIDI vals te beschuldigen van het verspreiden van desinformatie namens Israel.

Om de erkenning van de Palestijnse staat door de Nederlandse regering te bewerkstelligen, heeft Kuzu een motie ingediend. Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut pleitte tijdens het BuZa-begrotingsdebat voor het erkennen van Palestina. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft echter laten weten dat van een eenzijdige erkenning van Palestina geen sprake is. De minister beschouwt de tweestatenoplossing als “een complexe vorm van gelijk oversteken”. Daarom brengt het seperaat erkennen van de Palestijnse staat de tweestatenoplossing juist verder weg, zo luidt de mening van Zijlstra. 

De vorige minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders had tijdens zijn ambtsperiode laten weten dat het erkennen van een Palestijnse staat “op een strategisch moment” niet uit te sluiten was. Hierin verschilt de nieuwe minister van zijn voorganger: in tegenstelling tot Koenders is Zijlstra ervan overtuigd dat het eenzijdig erkennen van Palestina de zaak niet helpt.

Tijdens het debat liet de minister van Buitenlandse Zaken meerdere keren weten dat het kabinet achter de tweestatenoplossing blijft staan. Een Israelische staat van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan, zoals PVV’er Raymond de Roon betoogde, is dus geen beleid van Rutte III. 

De VN

De Roon beklaagde zich tijdens het debat over de anti-Israel obsessie bij de VN. Het PVV-Kamerlid ging hierin zelfs zo ver, dat hij voorstelde dat Nederland – in navolging van de VS en Israel – haar lidmaatschap bij UNESCO opzegt. Zijlstra erkent dat de VN “het moeilijk” heeft, maar de minister is er wel van overtuigd dat “een meerderheid ziet dat vrede en stabiliteit elders dus ook hier gediend zijn bij een goed functionerende VN.”

Hollandse maand bij Israelische supermarkt

SP’er Karabulut benoemde tijdens het debat het feit dat de Nederlandse ambassade in Israel een actie van de supermarkteten Shufersal promoot. Volgens het Kamerlid is deze Hollandse maand in strijd met het Nederlandse ontmoedigingsbeleid, omdat Shufersal ook vestigingen in nederzettingen heeft. Minister Zijlstra liet in zijn antwoord weten totaal geen problemen te hebben met de Hollandse maand. “Top! Doen! Hollandpromotie ten voeten uit,” zo reageerde de bewindvoerder. Volgens Zijlstra zijn de Hollandse producten alleen te koop in de Shufersal-supermarkten die zich niet in bezet gebied bevinden. De minister prees de Nederlandse ambassade dan ook voor haar zorgvuldigheid.

NGO’s

D66-woordvoerder Sjoerd Sjoerdsma riep het Kabinet op om mensenrechtenorganisaties in Israel en de Palestijnse gebieden te blijven steunen. In het kader van recent aangenomen wetgeving in Israel, die volgens Sjoerdsma NGO’s in de hoek zet, vindt het D66-Kamerlid het belangrijk dat Nederland laat zien achter deze organisaties te staan. Hierop stelde Zijlstra Sjoerdsma gerust met de toezegging organisaties die werken aan het vredesproces en misstanden rond de mensenrechten aan de kaak stellen, te blijven steunen. 

Betalingen aan veroordeelde terroristen

Joël Voordewind van de ChristenUnie en Kees van der Staaij van de SGP hadden vragen aan de minister over de Palestijnse betalingen aan veroordeelde terroristen in Israelische gevangenissen. Zijlstra heeft laten weten dat het kabinet de Palestijnse Autoriteit daar continu op aanspreekt. De bewindvoerder nam echter niet compleet stelling tegen de terroristenvergoeding. “Nederland is van mening dat familie van gevangenen, daar waar daar sociaal-economische behoefte en noodzaak toe is, een vergoeding kan krijgen.” Zijlstra gaf wel toe dat wanneer deze vergoeding hoger wordt naarmate de gevangenisstraf hoger is, er inderdaad sprake is van een perverse prikkel. De minister zegde dan ook toe dat het Nederlandse Kabinet actief is om een Europese coalitie te vormen om meer druk op de PA te zetten.

 

Bron foto: Stiching Kennisnet / Marjon Zijlstra Fotografie / Flickr.