Mogelijk NAVO-troepen naar M-Oosten

NOS Nieuws

De NAVO moet bereid zijn om een actieve bijdrage te leveren aan het vredesproces in het Midden-Oosten. De stationering van troepen is daarbij niet uitgesloten.

Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer vandaag in München, waar een internationale veiligheidsconferentie plaatsvindt.

"Als de bal onze kant uitrolt, dan moet de NAVO positief reageren, en een volledige rol spelen", aldus De Hoop Scheffer.

Het is niet voor het eerst dat De Hoop Scheffer zinspeelt op een vredesrol voor de NAVO in het Midden-Oosten, maar zo expliciet als nu heeft hij dat nog niet gedaan.

De Nederlandse NAVO-chef benadrukte dat het nog lang niet zo ver is. Eerst moet er een vredesregeling zijn, en beide partijen moeten de aanwezigheid van NAVO-troepen accepteren. Bovendien moet er een VN-mandaat zijn.

Logisch

Volgens De Hoop Scheffer ligt een vredesrol voor de NAVO in het Midden-Oosten voor de hand, ook al omdat de NAVO een lange staat van dienst heeft op het gebied van vredesoperaties.

Ook zou de NAVO, als Europees-Amerikaanse alliantie, erin kunnen slagen om Israël en Palestijnen dichter bij elkaar te brengen.

De discussie over een mogelijke rol van de NAVO is in een stroomversnelling gekomen nu er een dooi is opgetreden in het Midden-Oostenconflict. Zo besloten premier Sharon en de Palestijnse leider Abbas deze week tot een staakt-het-vuren.

De Hoop Scheffer brengt binnenkort een bezoek aan Israël, de eerste keer dat een NAVO-chef dat doet.

Hervorming

Ook andere deelnemers van de conferentie in München gingen in op de toekomst van de NAVO. Zo pleitte de Duitse bondskanselier Schröder voor een hervorming van de verdragsorganisatie.

De Amerikaanse minister Rumsfeld gebruikte de bijeenkomst voor een handreiking naar Europa.