Mogelijk VN-waarnemers in Midden-Oosten

ANP Nieuws

Mogelijk VN-waarnemers in Midden-Oosten

VN-secretaris-generaal Kofi Annan onderzoekt de mogelijkheden voor het stationeren van 2000 waarnemers van de VN bij de strijdende partijen in de Palestijnse gebieden. De Veiligheidsraad heeft Annan opdracht gegeven om een concept voor dergelijke VN-missie op te stellen.

De Palestijnen hebben om een militaire macht gevraagd, maar de VN wil dat niet omdat Israël zich daartegen verzet. De Israelische krant Maariv meldde echter dat Israël en de Palestijnen in geheime besprekingen een akkoord hebben bereikt over het sturen van 2000 ongewapende VN-waarnemers naar Palestijns gebied.

Ondertussen gaat het geweld door. In de Gazastrook zijn een Palestijn en een Israeliër gedood. De Israëlische soldaat werd vanochtend bij een joodse nederzetting op de Gaza-strook door een Palestijnse politieman doodgeschoten. Twee andere militairen raakten gewond. Kort daarop schoot een andere Israëlische militair de Palestijnse schutter dood.

Het Palestijnse Gezag heeft Israël opgeroepen geen wraak te nemen na de moord op de Israëlische militair. Het Palestijnse Gezag is een onderzoek begonnen naar de aanslag. Yasser Arafat vaardigde gisteren een bevel uit om de aanvallen op Israëlische doelen vanuit de Palestijnse gebieden te beëindigen. De Amerikaanse minister van Defensie Cohen, op bezoek in Qatar, waarschuwde vandaag dat de geweldspiraal over kan slaan naar andere landen in de regio.