Motie om vaccinatiebeleid Israël te hekelen verworpen

Een door Tunahan Kuzu (DENK) ingediende motie die de regering verzoekt het Israëlische vaccinatiebeleid te hekelen, is door de Tweede Kamer verworpen. Alleen D66, SP, PvdD, DENK en Van Kooten-Arissen stemden voor.

Israël is wereldwijd koploper wat vaccineren tegen COVID-19 betreft. Volgens actuele cijfers van Covidvax.live zijn er per 100 Israeli’s nu meer dan 91 prikken uitgedeeld: gemiddeld 1,44 per seconde. De site voorspelt dat binnen 33 dagen, op 30 maart 2021, 70% van de Israelische bevolking boven de achttien jaar gevaccineerd is. Een vaccinatiepercentage van 70% wordt gezien als een belangrijke stap om het virus duurzaam onder controle te krijgen. Rob Jetten (D66) en Geert Wilders (PVV) zien Israël dan ook als voorbeeld wat vaccineren betreft.

De succesvolle vaccinatiecampagne van Israël is echter tegen het zere been van Kuzu. Het DENK-Kamerlid vindt dat Israël ook de Palestijnen moet vaccineren. Zelfs als het gaat om volksgezondheid krijgt Israël het voor elkaar “om Palestijnen te discrimineren”, aldus Kuzu.

De DENK-voorman slaat hier de plank mis. Volgens de Oslo-akkoorden is gezondheidszorg in Palestijnse gebieden de verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit. Zij hebben aangekondigd miljoenen dosissen coronavaccin zelf besteld te hebben, waarvan de eerste ladingen met enige vertraging en met samenwerking van Israel onlangs zijn aangekomen. Dit weerhield de PA er overigens niet van bij de VN-Veiligheidsraad te klagen over Israël, na eerder maandenlang weigeren contact te leggen met Israël en officieel om hulp te vragen.

Desondanks heeft Israël onlangs duizenden vaccins met de PA gedeeld. Een eerdere geheime levering van enkele tientallen vaccins door Israel werd door de PA stellig ontkend, maar deze veel grotere, openlijke levering niet. 

Kuzu liet zich echter door de feiten niet tegenhouden een motie tegen Israël in te dienen. Het voorstel van DENK “verzoekt de regering tevens om de opstelling van Israël als het gaat om vaccinatiebeleid te hekelen en in internationaal verband te dwingen tot het aanbieden van vrijwillige vaccinatie aan Palestijnen”.

Het voorstel van Kuzu werd echter door een meerderheid van de Tweede Kamer verworpen. Alleen D66, SP, PvdD, DENK en eenmansfractie Van Kooten-Arissen – bij elkaar goed voor 41 zetels – stemden voor de motie. De overige fracties in de Kamer stemden tegen de verdraaiing van de feiten.