Motie terroristensalarissen aangenomen

abbas and released terroristsMinister Timmermans moet er bij zijn komende bezoek aan de PA op aandringen de betalingen aan gevangenen in Israelische gevangenissen te stoppen, omdat dit “als aanmoediging van misdrijven kan worden opgevat”. Dit staat in een motie van de Kamerleden Joël Voordewind (CU) en Kees van der Staaij (SGP), die dinsdag door een grote meerderheid in de Tweede Kamer is aangenomen. Zelfs Van Bommel (SP) stemde voor; alleen GroenLinks was tegen.

Het gaat om de zogenoemde “terroristensalarissen”: een Palestijnse veroordeelde die zijn straf uitzit in een Israelische gevangenis, ontvangt van de Palestijnse Autoriteit een maandelijks bedrag dat stijgt naarmate zijn straf (en dus zijn misdaad) zwaarder is. Dit bedrag, dat de veroordeelden beschouwen als hun salaris, loopt van €282,- voor een gevangenisstraf van minder dan drie jaar, tot €2,419,- voor een gevangenisstraf van meer dan 30 jaar.

Dit kwam dinsdag opnieuw aan de orde in het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken, waarin ook steungelden voor de PA zijn opgenomen. De PA besteedt jaarlijks een groot deel van de buitenlandse steun aan ‘ambtenarensalarissen’ en sinds maart 2011 gaan er flinke bedragen naar gevangenen. Een goede controle om te zorgen dat buitenlandse steun niet direct of indirect naar veroordeelden gaat, lijkt er niet te zijn. Bekijk hier de toelichting van Van der Staaij.

Over de hoogte van en voorwaarden voor deze betalingen zijn in Arabische bronnen concrete cijfers gepubliceerd. Ook in Engelstalige Palestijnse bronnen wordt regelmatig over die terroristensalarissen geklaagd, want dat geld kan beter worden besteed om de economie in de gebieden te stimuleren.

CIDI liet de Arabische bronnen over deze uitkeringen vertalen door een beëdigd tolk-vertaler en onderzocht wat er in Palestijnse media over is geschreven. Klik hier om te lezen hoe het zit met deze terroristensalarissen. Voor de liefhebbers zijn de Arabische teksten en de vertaling bij het artikel gevoegd.

 

Foto: President Abbas verwelkomt vrijgelaten terroristen als helden. CIDI-archief