Na 75 jaar aan de schandpaal

In Auschwitz-Birkenau werkten duizenden mensen in verschillende functies in dienst van de naziterreur. Van 8500 – 10000 van hen zijn nu de namen, deels ook met foto, gepubliceerd door het Pools Instituut van Nationale Herdenking (IPN).
Deze “naming and shaming” is volgens IPN-voorzitter Jaroslaw Szarek nog maar het begin, het is de bedoeling dat er van 25000 mensen, allen werkzaam geweest in de diverse concentratiekampen, gegevens online komen: “We tonen de bezetting en laten zien wie die SS-mannen waren.”
Interessant detail: van de oorlogsmisdadigers die nu te vinden zijn leven er er nog zo’n 200.
Onderzoeker Aleksander Lasik van de universiteit van Bydgoszcz (Bromberg) is dertig jaar bezig geweest om de lijst zo compleet mogelijk te maken met gedetailleerde achtergrondgegevens als opleiding, beroep, lidmaatschap van de NSDAP en informatie over hun eventuele gerechtelijke straf. Hij putte uit bronnen in Polen, de BRD, de VS, Oostenrijk en zelfs Rusland, waar doorgaans de archieven niet toegankelijk zijn. Volgens hem is hij 3 decennia bezig geweest om recht te zetten waar het gerechtelijk systeem faalde: naar schatting werd slechts 12% van de 25000 namelijk daadwerkelijk veroordeeld na de oorlog. Dankzij deze historicus worden ze nu alsnog geportretteerd als wat ze zijn: daders.
Nazi-jager Efraim Zuroff vind het een belangrijke prestatie: “Dit is rechtvaardig en kan juridische gevolgen hebben als blijkt dat er namen bij zitten die nooit bekend waren.”

De lijst is in drie talen in te zien op deze site (Pamiec.)

Bronnen: Trouw, AD, stripes, Pamiec, HNL (afbeelding).