Twee studenten van de Groningse Rijksuniversiteit zijn geroyeerd door hun studievereniging nadat ze hakenkruisen op een medestudent hebben getekend, zo schrijft dagblad de Telegraaf. Het voorval vond plaats enkele dagen na een bezoek aan concentratiekamp Dachau in Zuid-Duitsland. De studenten tekenden de hakenkruizen, waaronder één op het voorhoofd van hun slachtoffer, ‘in een dronken bui’, meldt universiteitsmagazine UK. De Studievereniging Commotie, die de excursie naar het voormalige concentratiekamp organiseerde, bevestigt het incident maar verschaft geen verdere informatie. Het faculteitsbestuur is ingelicht over de zaak.
Dit is niet de eerste keer dit jaar dat het probleem van antisemitisme onder jongeren, en ditmaal ook onder studenten, de media bereikt. Eerder waren het Turkse jongeren in Arnhem die schokkende uitspraken deden over de Jodenvervolging: ‘Wat Hitler met de Joden heeft gedaan, daar ben ik wel mee tevreden.’ Een kwalitatief onderzoek onder middelbare scholieren in Amsterdam concludeerde eerder al dat antisemitische denkbeelden wijdverspreid zijn onder leerlingen van alle schoolsoorten, van VMBO tot VWO. Het voorval in Groningen geeft reden na te gaan in hoeverre deze denkbeelden ook op universitair niveau aanwezig zijn. In al deze gevallen hadden de daders in elk geval enige voorlichting over de Sjoa gekregen, maar blijkbaar niet op een manier die vooroordelen tegenging.
Op 11 juni spreekt CIDI met Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister of staatsecretaris van Onderwijs over oplossingen om antisemitische denkbeelden, voornamelijk onder jongeren, te verminderen en te voorkomen. CIDI vindt het daarbij van belang dat ook het effect wordt gemeten van oplossingen zoals lessen Holocausteducatie. Eerder riep CIDI minister van Onderwijs Bussemaker op tot een landelijk onderzoek naar antisemitische vooroordelen onder jongeren. De minister wil echter eerst de resultaten wil afwachten van lopende onderzoeken. Zover bekend gaan deze niet in op de effecten van lopende projecten en lessen over de Sjoa op vooroordelen.