Na Facebook ook op Twitter verbod holocaustontkenning

In navolging van Facebook, heeft ook Twitter besloten om content die de Holocaust ontkent niet langer toe te laten op het platform.

Tegen de nieuwssite Bloomberg heeft een woordvoerder laten weten dat berichten die de Holocaust “ontkennen of bagatelliseren” voortaan verwijderd zullen worden.

“We veroordelen antisemitisme ten sterkste, en haatdragend gedrag heeft geen enkele plaats op onze kanalen”, aldus Twitter. “We hebben ook een robuust beleid ten aanzien van verheerlijking van geweld, en nemen actie tegen content die historische episodes van geweld en genocide, inclusief de Holocaust, prijst.”

Anders dan Facebook zegt Twitter expliciet haar aangescherpte beleid ook toe te passen ten aanzien van ontkenning van andere gewelddadige historische gebeurtenissen. Ontkenning van, bijvoorbeeld, de Armeense Genocide (1915) of de Rwandese Genocide (1994) zijn voortaan dus evenzeer niet toelaatbaar op het platform.

Holocaustontkenning en -bagatellisering

De Amerikaanse antisemitismewaakhond ADL concludeerde uit een rondgang langs verschillende Facebookgroepen met betrekking tot Holocaustontkenning dat dit in de praktijk bijna altijd gepaard gaat met antisemitische clichés. Er is dus geen sprake van dat Holocaustontkenning slechts een gewaagd standpunt is, of een alternatieve lezing van feiten. Claims op sociale media dat de Holocaust niet zou hebben plaatsgevonden gaan gepaard met clichés zoals Joodse gierigheid, Joodse complotten, of stellen dat Israel een Holocaust zou uitvoeren op niet-Joodse bewoners van het Midden-Oosten.

Eerder dit jaar publiceerde CIDI een rapport over online antisemitisme, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Hieruit bleek dat 11% van antisemitische, Nederlandse tweets uit het jaar 2019 op een bepaalde manier refereren aan de Holocaust. Voor antisemitische uitingen op websites is gaat het om 13%.

Haatspraak rapporteren

Volgens Twitter zijn opmerkingen in de trant van “Ik ben blij dat dit is gebeurd” of “Deze persoon is mijn held”, ten aanzien van gewelddadige gebeurtenissen, schendingen van de richtlijn. Uitzonderingen zijn geweld is gebruikt door overheidsactoren, waarbij beschermde groepen (bijvoorbeeld een op basis van verondersteld ras geïdentificeerde groep) niet het voornaamste doelwit waren.

Rapporteren kan ook als men niet zelf een gebruikersaccount heeft.