Na Tel Aviv nu ook Jeruzalem onder vuur

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 16 nov 2012 GAZA HAMAS KNESSET PARLEMENT RAKETTEN

Nadat Tel Aviv donderdagavond en vrijdagochtend onder vuur kwam te liggen van Grad-raketten, is vrijdagmiddag rond vijf uur plaatselijke tijd in Jeruzalem het luchtalarm afgegaan.

Dit was voor het eerst sinds 1970. Het ging in elk geval om twee raketten. Zij zouden vanuit Gaza zijn afgeschoten naar de Israelische hoofdstad. Hiermee komen steeds grotere delen van Israel onder vuur. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op, en zegt dat het ging om 'een verbeterde Qassam', die het een M-75 noemde.

Aanvallen op Jeruzalem zijn zeldzaam, omdat daar veel meer Arabieren wonen dan in Tel Aviv en vooral omdat bij een aanval op Jeruzalem het risico wordt genomen dat de heilige plaatsen in de stad, waaronder de islamitische Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel, zouden worden getroffen. De aanwezigheid van deze plaatsen heeft de stad tot nu toe gevrijwaard van aanvallen door Hamas.

Hamas heeft inmiddels verklaard dat het de Knesset wilde raken, dat hemelsbreed op zo’n anderhalve kilometer van de heiligste islamitische gebouwen in de stad ligt.

Volgens sommige bronnen zou een raket in Oost-Jeruzalem zijn terechtgekomen. Kort na de inslag bevestigden veiligheidstroepen echter dat er een was ingeslagen in Gush Etzion, net ten zuiden van Jeruzalem.

Veel inwoners van Israel zullen deze shabbat gaan doorbrengen in schuilkelders. Hoe dan ook gaan christenen, moslims en joden een onrustige nacht tegemoet. Ditzelfde geldt voor de inwoners van Zuid-Israel tot en met Tel Aviv, en de eigen burgers van Hamas in Gaza, waar ook slachtoffers vallen door Israelische luchtaanvallen