Nasrallah: ‘Hezbollah weet meer over de haven van Haifa dan Beiroet’

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 10 aug 2020 HAIFA HEZBOLLAH

In een toespraak naar aanleiding van de ramp in Beiroet, stelt Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat zijn terreurbeweging meer weet over de haven in de Israëlische stad Haifa dan de haven in Beiroet.

Vrijdag hield Nasrallah een toespraak op televisie. De terreurleider ontkent dat Hezbollah iets te maken zou hebben met de rampzalige explosie in de haven van Beiroet, en stelt dat zijn terreurbeweging er geen wapens had opgeslagen. 

Geruchten dat Hezbollah de touwtjes in handen zou hebben in de haven van Beiroet, worden door de terreurleider afgedaan als “leugens”. De Iraanse proxy werd eerder in Europa betrapt op het aanleggen van voorraden van ammoniumnitraat: hetzelfde explosieve materiaal dat de gigantische ontploffing in Beiroet teweeg bracht. Begin dit jaar werd in het zuiden van Duitsland honderden kilo’s van het materiaal in handen van Hezbollah ontdekt, en in 2015 werd drie ton ammoniumnitraat in een opslagplaats van de terreurbeweging in Londen blootgelegd.

De secretaris-generaal van Hezbollah noemde ook Haifa in zijn toespraak. “Sommigen vragen zich af of Hezbollah meer weet over de haven van Haifa in Israël dan de haven van Beiroet. Ja, dat is correct, want als verzet is het onze plicht te weten wat er gebeurt in de haven in Haifa, maar niet in de haven van Beiroet”.

In 2006 werden Haifa en Noord-Israël veelvuldig bestookt door Hezbollah met raketten. De Libanese terreurbeweging vuurde toen duizenden projectielen in een maand tijd. Volgens analisten is de Iraanse proxy inmiddels vele malen beter uitgerust met een arsenaal van meer dan honderdduizend raketten.

Naar aanleiding van de rampzalige explosie in Beiroet, is een fragment van een speech uit 2016 van Nasrallah opnieuw opgedoken. In die toespraak beweert de terreurleider dat Hezbollah tijdens de oorlog in 2006 bewust de ammonia-opslagplaatsen in Haifa niet had aangevallen, maar dat bij een toekomstige oorlog met Israël de chemische voorraden wel met raketten bestookt kunnen worden. “Dit zou exact als een nucleaire bom zijn, en we kunnen zeggen dat Libanon vandaag een nucleaire bom heeft, aangezien elke raket die deze tanks zou kunnen raken in staat is het effect van een nucleaire bom te creëren”, aldus Nasrallah.

De burgemeester van Haifa, Einat Kalish Rotem, spreekt van een wake-up call uit Beiroet na de rampzalige explosie daar. “Er is geen plaats voor gevaarlijke stoffen en vervuilende fabrieken binnen de stedelijke ruimte en onder de bevolking”, aldus de burgemeester. “Het is tijd om in actie te komen”.