Nasrallah: Israel kan haar lot bij een toekomstige oorlog niet voorstellen

Volgens Hezbollah-leider Hassan Sayyed Nasrallah zijn de Israelische pogingen om te voorkomen dat Hezbollah geavanceerde wapens in handen krijgt mislukt. “De Israeli’s kunnen hun lot niet voorstellen wanneer deze raketten in een toekomstige oorlog gebruikt gaan worden,” aldus de terreurbaas.

Nasrallah deed de uitspraken tijdens een speech ter gelegenheid van de islamitische feestdag Asjoera. De leider van Hezbollah beweerde in zijn toespraak dat ondanks Israelische acties zijn beweging nog steeds geavanceerde wapens ontvangt. “Ongeacht wat je doet om de route af te snijden, de kwestie is voorbij en het verzet is in het bezit van zowel precisie als niet-precisiewapens,” aldus de sjiitische leider die zich in zijn televisietoespraak tot Israel richtte.

“Als Israel aan Libanon een oorlog oplegt, zal het een lot en realiteit onder ogen zien dat het nooit heeft verwacht,” zo waarschuwt Nasrallah. Met een troepenmacht van 25.000 strijders en een geavanceerd rakettenarsenaal is Hezbollah de sterkste niet-gouvernementele gewapende groepering ter wereld, beter getraind en uitgerust dan het Libanese leger. De terreurbeweging streeft evenals haar hoofdsponsor Iran naar de vernietiging van Israel. Dit is een intrinsiek onderdeel van haar sjiitische ideologie. In de zomer van 2006 vuurde Hezbollah duizenden raketten af op het noorden van Israel. Inmiddels is het wapenarsenaal van de Iraanse proxy verveelvoudigd en kennen de raketten een groter bereik.

Russisch vliegtuig door Syrische luchtafweer neergeschoten
Het commentaar van Nasrallah komt kort nadat Israel een luchtaanval heeft uitgevoerd bij Latakia in Syrië. Volgens de IDF was deze missie gericht tegen geavanceerde wapensystemen die op het punt stonden namens Iran aan Hezbollah geleverd te worden. Toen Syrische luchtafweer tegen de Israelische vliegtuigen ageerde, werd een Russisch verkenningstoestel met 15 bemanningsleden neergeschoten.

Vanwege het incident met het vliegtuig van de Russische luchtmacht, heeft Israel toegegeven achter de aanval in Latakia te zitten. Het komt zelden voor dat ruchtbaarheid wordt gegeven aan Israelische operaties in Syrië. Wel is het een open geheim dat de IAF missies uitvoert om fortificaties van Iran en wapenleveringen aan Hezbollah tegen te gaan. In een statement stelt het Israelische leger dat de Syrische luchtafweer in het wilde weg begon te schieten toen de Israelische F-16’s al terug in Israelisch lcuhtruim waren. Het Syrische leger nam daarbij niet de moeite om te controleren op mogelijke Russische aanwezigheid in de lucht, waardoor de Ilyushin van de Russische luchtmacht werd neergeschoten – aldus de IDF.

Steun van Iran, dat op haar beurt banden aanhaalt met EU en Nederland
Hezbollah vecht in de Syrische burgeroorlog mee aan de zijde van het Assad-regime. Daarbij ontvangt de terreurbeweging financiële steun en geavanceerde wapens van Iran. De Islamitische Republiek is volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de grootste sponsor van terreur in de wereld. Desondanks doet de EU er alles aan om de banden met Teheran aan te halen en EU-lidstaat Nederland is hierop geen uitzondering. Sterker nog, de Nederlandse regering tracht met Iran de diplomatieke banden te intensiveren.