Nationale Raad Oostenrijk neemt motie tegen BDS aan

De Nationale Raad van Oostenrijk heeft unaniem een motie aangenomen die de BDS-beweging als antisemitisch bestempelt en oproept tot het aanpakken van alle vormen van antisemitisme.

De donderdag aangenomen motie was geïnitieerd door bondskanselier en leider van de Oostenrijkse Volkspartij Sebastian Kurz. De resolutie roept de regering op tot het ontwikkelen van een alomvattende strategie om antisemitisme in Oostenrijk te bestrijden. 

De motie stelt dat de BDS-beweging antisemitisch is daar het het recht van het Joodse volk op zelfbeschikkingsrecht zou ontkennen. De in het parlement aangenomen resolutie verbiedt de Oostenrijkse regering om federale subsidies of andere vormen van ondersteuning te verlenen aan antisemitische organisaties en individuen – waaronder voorvechters van BDS.

BDS – van ‘Boycott, Divestment, and Sanctions’ of Boycot, Desinvesteren en Sancties – is de internationale boycotbeweging tegen Israel. De BDS-beweging bepleit een internationaal isolement van Israel. Daarom zet de BDS-campagne overheden, bedrijven, universiteiten en andere instellingen die op wat voor manier dan ook samenwerken met Israel, onder druk om die samenwerking te beëindigen. BDS zegt een einde te willen maken aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen. In de praktijk blijkt BDS een tactiek om het bestaansrecht van Israel te ondermijnen.

Tijdens een debat voorafgaande aan het stemmen voor de motie, noemde parlementariër Reinhold Lopatka (OVP) bewegingen als BDS een “aanval op het Joodse leven en de open samenleving”. Raadsleden Harald Troch (Sociaaldemocratische Partij), Eva Blimlinger (De Groenen) en  Helmut Brandstätter (Het Nieuwe Oostenrijk en Liberaal Forum) trokken parallellen met ontwikkelingen voor de Tweede Wereldoorlog: toen was er sprake van een verbod op optredens door Joodse artiesten en boycots van Joodse docenten aan universiteiten.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz verwelkomt het besluit door Oostenrijk. Volgens de minister is het unaniem aannemen van de motie een “beslissend statement”, dat als voorbeeld kan dienen voor andere Europese landen en de rest van de wereld.

Vorig jaar bestempelde de Duitse Bundestag BDS al als antisemitisch. In Nederland is de regering van mening dat BDS onder vrijheid van meningsuiting valt en als zodanig beschermd dient te worden.