NAVO en Israel oefenen straks samen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 26 nov 2004 DIALOOG EGYPTE GAZA IDF PA

De NAVO heeft voorgesteld dat het Israelische leger (IDF) voor het eerst in de geschiedenis participeert in multinationale militaire oefeningen. Ook zou de IDF mee kunnen doen aan anti-terreurmaatregelen zoals patrouilles in het oostelijk Middellandse Zeegebied. Naast Israel waren ook zes Arabische staten uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘Mediterrane dialoog’: Egypte, Jordanië, Tunesië, Algerije, Marokko en Mauritanië. Het belangrijkste onderwerp van gesprek was de strijd tegen terreur. Daarnaast is gezamenlijke planning bij rampen aan de orde geweest. Namens Israel was generaal-majoor Yisrael Ziv aanwezig.

Naast een militaire dialoog staat ook een politieke dialoog op de agenda. De Israelische minister Shalom is uitgenodigd om met zijn collega’s van de andere ‘dialoog’-landen aan te schuiven bij een ministeriële NAVO-raad die volgende maand in Brussel plaatsvindt. Het zal de eerste keer zijn dat ministers uit de zuidelijke Mediterrane landen meedoen aan een NAVO-bijeenkomst.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft op 16 november in een interview met de Financial Times geopperd dat NAVO-troepen de Gazastrook intrekken zodra Israel de nederzettingen daar heeft ontruimd en zich heeft teruggetrokken uit het gebied. De Hoop Scheffer verbindt een verzoek van Israel en de Palestijnse Autoriteit aan de eventuele inzet van NAVO-troepen. Hij hoopt dat zijn organisatie een diplomatieke rol kan spelen, met het oog op het verbeteren van de transatlantische relatie, die door de Irak-oorlog onder druk was komen te staan.