Jong Oranje wint in Israel ‘op zijn Duits’

IN ANDER NIEUWS / Door: PAUL VAN DER BAS / 7 jun 2013 ISRAEL VOETBAL

JongOranjeEKJong Oranje begint het EK Onder 21 in Israel goed met een zege op Jong Duitsland. Invaller Leroy Fer scoorde in de ‘90e minuut de winnende treffer, waardoor Jong Nederland in Petach Tikva met 3-2 won van Jong Duitsland.

‘Een overwinning op zijn Duits’ noemde de verslaggever het meerdere keren, doelend op de goal van Fer in de laatste minuut, waardoor Oranje winnend het veld verliet.

Er leek geen vuiltje aan de lucht nadat Jong Oranje de eerste helft afsloot met een 2-0 voorsprong. Maar een overtreding van keeper Jeroen Zoet in de 46e minuut leverde de Duitsers een penalty op, die werd benut. Daardoor werd de tweede helft ‘onzeker’, zegt trainer Cor Pot. Hij verwachtte dat de Duitsers ‘met een bombardement zouden komen’, maar dat viel gelukkig mee. ‘Gouden wissel’ Leroy Fer zorgde met zijn late treffer voor een ‘Duitse overwinning op de Duitsers’ stelde de trainer van Jong Oranje. Een bijzondere overwinning , de eerste van Jong Oranje sinds 1992 op de Duitse jongelingen.

Eerder op de dag ontmoette Jong Spanje Jong Rusland in Jeruzalem. In de 80e minuut scoorde de Spanjaard Morata de 1-0. De Spaanse aanvaller kreeg vlak voor tijd een grote kans, maar schoot op de paal. De Spanjaarden wonnen met één doelpunt verschil.

Door hun overwinningen delen Nederland en Spanje de koppositie in  poule B. Rusland en Duitsland staan op 0 punten. Ieder land speelt één keer tegen de drie tegenstanders in de poule. De eerste twee landen gaan door naar de halve finale.

De volgende wedstrijd in de poule, zondag 9 juni om 18:00 uur  in Jeruzalem, speelt Nederland tegen Rusland. Het stadion zal vol zitten met in Israel wonende Russen die massaal kaartjes hebben gekocht.
Gastland Israel speelt zaterdag 8 juni zijn eerste wedstrijd tegen Italie.

Scoreverloop:
Nederland          3                              Duitsland             2
Maher (24)                                         Rudy (46/penalty)
Wijnaldum (38)                                 Holtby (81)
Fer (89)

Opstelling Jong Oranje:               
Zoet, v.Rhijn, De Vrij, Martins Indi, Blind, v. Ginkel, Strootman, Maher (Fer/82), Wijnaldum (Jozefzoon/68), L. de Jong, O. John (Depay/82)

Opstelling Jong Duitsland:
Leno, Sorg, Ginter, Thesker, Jantschke, Herrmann, Rode (Polter/80), Holtby, Rudy, Mlapa (Volland 39), Lasogga (Clemens 61)