Nederland en Israel helpen Palestijnse economie

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 29 feb 2012 GAZA PA VREDESPROCES

Nederland gaat twee grote ‘containerscanners’ geven aan de Palestijnse Autoriteit. De scanners zouden de veiligheidscontroles aan de grensposten met Israel aanzienlijk versnellen.

Ze hebben als doel  de economie in de Palestijnse gebieden te verbeteren. De eerste scanner zal over zes à negen maanden geïnstalleerd worden bij de Allenby Bridge grenspost met Jordanië. De tweede zal later aan de grens met Gaza komen. De verwachting is dat de handel door de Allenby Bridge grenspost met 33% zal toenemen.

De overeenkomst tussen Nederland en Israel werd zondag 26 februari aangekondigd. De scanners worden eigendom van de PA, maar Israel zal ze bedienen, om aan de veiligheidseisen van het Israelische leger te voldoen. Dit unieke project laat zien dat er wel economische samenwerking tussen de twee landen mogelijk is, ook al liggen de vredesonderhandelingen stil. Nederland geeft de scanners (die ieder 2,5 miljoen kosten) aan de PA om zowel de in- als uitvoer van de producten te bevorderen.

De Nederlandse ambassadeur in Israel, Caspar Veldkamp, zei dat ‘het vertrouwen en de vriendschap tussen Nederland en Israel’ de overeenkomst heeft kunnen bewerkstelligen. ‘Dit is goed voor de Palestijnse economische ontwikkeling en zorgt voor Israels veiligheidsbehoeften, wat wij heel belangrijk vinden.’

Op dit moment worden producten uit de Palestijnse gebieden in dozen op pallets geladen, dan naar de Allenby Bridge grenspost gereden. Daar worden alle dozen individueel gescand, om dan in Jordaanse vrachtwagens te worden geladen. In de haven van Aqaba worden de dozen dan in scheepscontainers gestopt. Dit is niet alleen tijdrovend, maar ook zeer kostbaar: doordat de producten door zoveel verschillende handen gaan, is er meer kans op beschadiging. Met de nieuwe scanners kunnen de fabrikanten de producten direct in scheepscontainers laden en hoeven ze niet verder uitgepakt worden.