Nederland stemt voor VN-resoluties die Joodse banden met Jeruzalem negeren

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 dec 2018 JERUZALEM NEDERLAND VN

Afgelopen vrijdag vond het tweede deel van het jaarlijkse anti-Israel feest plaats bij de Algemene Vergadering van de VN. Israel werd in zes resoluties veroordeeld, terwijl de rest van de wereld de dans ontsprong. Nederland stemde voor drie van de zes documenten, waaronder twee die de Joodse banden met Jeruzalem negeren.

Een groot deel van de resoluties gaat over dezelfde deelonderwerpen als de resoluties waar twee weken geleden over werd gestemd. Toen werden negen veroordelende teksten over Israel aangenomen, waarbij acht van de negen resoluties op steun van Nederland konden rekenen. Dit is echter geen verrassing, daar Israel al jaren de favoriete zondebok van de VN is. Opnieuw laat het internationale orgaan met zes documenten tegen Israel zich van haar disproportionele kant zien.

Hieronder een overzicht van de zes resoluties:

Twee resoluties, genaamd “Jeruzalem” en “Vreedzame oplossing van de Palestijnse kwestie”, negeren de Joodse banden met Jeruzalem. De teksten refereren naar de Tempelberg alleen met de islamitische naam Haram al Sharif – dat de berg de meest heilige plek voor Joden is en dus ook een Joodse naam heeft wordt voor het gemak genegeerd. Daarnaast wordt in de Jeruzalem-resolutie gesuggereerd dat Israel de vrijheid van religie in de stad zou hinderen. Israels bestuur over de heilige stad wordt als “illegaal” bestempeld. De tekst over “Vreedzame oplossing van de Palestijnse kwestie” legt bovendien de schuld bij alléén Israel voor het uitblijven van vrede. Nederland stemde voor beide resoluties.

De Israelische adjunct-vertegenwoordiger bij de VN Noa Furman maakt zich met name zorgen over deze twee resoluties. “Deze omissie was opzettelijk. Het toont nog een ander voorbeeld van de Palestijnse weigering om de bewezen historische band tussen het jodendom, het christendom, de Tempelberg en Jeruzalem als geheel te erkennen.”

“We leven in een tijd van vele crises, crises die woeden rond het Midden-Oosten en over de hele wereld. Het is een schande dat de VN – in plaats van het aanpakken van deze crises – zoveel vooringenomen resoluties aanneemt,” aldus Furman.

Opvallend is dat Nederland zich ditmaal afzijdig hield bij de stemming over “De Syrische Golan”. Twee weken geleden kreeg een resolutie over hetzelfde onderwerp nog een voorstem van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN. Is in deze twee weken het Nederlandse beleid ten aanzien van Israels bezetting van de Golan gewijzigd, of vindt de Nederlandse vertegenwoordiging in dit geval twee resoluties over hetzelfde onderwerp toch te ver gaan? De resolutie kon desondanks nog steeds op een meerderheid van de Algemene Vergadering rekenen.

Nederland doet deels nog steeds mee aan de anti-Israel obsessie bij de VN. Dit gaat in tegen een vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen motie, die de regering oproept stelling te nemen tegen lidstaten in VN-organisaties die disproportioneel agenderen tegen Israel. Met twee weken geleden steun voor acht van de negen anti-Israel resoluties, en deze week steun voor nog eens drie, lijkt de Nederlandse regering de motie grotendeels aan haar laars te lappen.