Nederland steunt wederom organisaties met terreurbanden

IN NEDERLAND / Door: J F / 17 mei 2022 BUITENLANDSE ZAKEN ICC PFLP TERRORISME

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken sponsort een evenement van organisaties met bekende terreurbanden. BuZa betaalt mee aan het evenement Palestine and the ICC Paralysis: Is Justice still Possible for Palestinians?, bedoeld om het Internationale Strafhof (ICC) onder druk te zetten zijn eenzijdige en controversiële vervolging van Israel te versnellen. Deze bijeenkomst wordt onder meer georganiseerd door Al Haq en het Al Mezan Center for Human Rights, beide organisaties met uitgebreide banden met Palestijnse terreurgroepen. Verder is Roger Waters te gast, de bassist van Pink Floyd, wiens persoonlijke campagne tegen Israel openlijk van antisemitische stereotypes gebruik maakt.

PFLP-terroristen weten de Nederlandse overheid via ngo-constructies telkens weer om de tuin te leiden. Bron: AAE.

Al Haq reeds op terreurlijsten

Al Haq is een organisatie die zich richt op een juridische strijd tegen Israel, ofwel lawfare. In januari 2022 zette de Europese Unie alle steun aan deze organisatie ogenblikkelijk stil, omdat haar banden met het Volksfront voor het Bevrijden van Palestina (PFLP) niet meer te negeren vielen. Al Haq werd opgericht door PFLP-commandant Shawan Jabarin en staat nog steeds onder zijn leiding. Ten tijde van het opheffen van de Europese subsidie aan de organisatie bedroeg deze bijna €300.000 per jaar.

Al Haq heeft voorheen subsidies ontvangen uit diverse Europese landen, waaronder Nederland, maar heeft sinds 2009(!) geen cijfers gepubliceerd over haar geldstromen. Israel merkte Al Haq formeel aan als onderdeel van PFLP in oktober 2021. Creditcardbedrijven Visa, American Express en Mastercard blokkeren al sinds mei 2018 alle betalingen aan Al Haq, nadat zij de (financiële) banden met PFLP signaleerden. Dat Nederland nu nog een project van deze organisatie subsidieert, is op zijn zachtst opmerkelijk te noemen.

Voorzitter Kamal el Sharafi van de ngo Al Haq ontvangt zijn ‘kameraden’ van de studentenafdeling van terreurorganisatie PFLP, de PSLF. De Nederlandse financiële steun aan het aankomende evenement van Al Haq komt nadat de EU alle steun aan de ngo stilzette, toen de uitgebreide banden tussen Al Haq en PFLP aan het licht kwamen. Bron: Facebook.

Kabinet eerder gewaarschuwd over Al Mezan

Ook het Al Mezan Center for Human Rights zet zich ook al jaren in voor de Palestijnse zaak op het juridische slagveld. In het verleden (2014) werden zij er wel eens op betrapt dat zij iedereen die in het ziekenhuis in Gaza aankwam zonder vuurwapen, aanmerkten als ‘burgerslachtoffer’. Op zich ligt dat voor de hand: een van de directeurs van Al Mezan, Nafiz Al-Madhoun, wordt door vier verschillende Palestijnse nieuwsbronnen geïdentificeerd als Hamas-chef. De voorzitter van Al Mezan, Kamal El-Sharafi, is een vaste gast bij PFLP-evenementen, en belangrijker nog: penningmeester Jamil Sarhan is openlijk lid van het centrale comité van de PFLP en de ‘juridische tak’ ervan, de Democratische Vereniging van Advocaten en Juristen.

Net als bij UAWC heeft NGO Monitor de Nederlandse overheid eerder specifiek gewaarschuwd over Al Mezan, en net als indertijd met UAWC negeerde Nederland alle waarschuwingen en bleef de geldkraan open. Al Mezan ontving in ieder geval tussen 2018 en 2019 meer dan €200.000 en mag rekenen op nog veel meer: in 2020 maakten toenmalig ministers Stef Blok (BuZa) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking) bekend dat zij voor de periode juli 2019 – juni 2022 nog eens $420.000 voor de organisatie over hadden. Net zoals men bij UAWC overwoog, voordat Nederland erachter kwam dat een PFLP-orgaan Nederlanders had voorgelogen, liet men zich door de gesubsidieerde organisatie geruststellen, en bleef Nederland de organisatie subsidiëren. 

Buitenlandse Zaken sponsort meeting met minstens twee organisaties met directe banden met terreurorganisaties. De voorzitter van Al Haq is volgens PFLP zelf PFLP-lid. Een van de bestuurders van Al Mezan is een hooggeplaatst Hamaslid.

PCHR hoort eveneens bij PFLP-netwerk

Mede- dan wel hoofdorganisator Palestinian Center for Human Rights (PCHR) is opgericht door Raji Sourani, die naar eigen zeggen trots is op zijn PFLP-lidmaatschap en een onderscheiding ontving van de terreurgroep. Deze groep wordt pas als derde hier genoemd, omdat Nederland de andere twee organisaties al jaren langer subsidieert.

Het is de vraag hoeveel Nederlands geld er gestuurd is naar deze PFLP-fundraisers om één hybride evenement te organiseren. Zeker aangezien de aanwezige rockster mogelijk bereid is geweest om op vrijwillige basis Nederland te bezoeken. Daarnaast rekent de locatie voor dit evenement, The Hague Humanity Hub, waarschijnlijk ook geen hoog bedrag voor het organiseren van dit ‘humanitaire’ evenement.

Nederland als langdurig PFLP-sponsor

De jarenlange steun van Nederland aan PFLP-orgaan Union of Agricultural Works Committees (UAWC) werd genoemd in het rapport dat Israelische veiligheidsdienst Shin Bet in mei 2021 aan de Europese Unie presenteerde, over de geldstroom van Europese overheden naar de PFLP. Tussen 2014 en 2021 sluisden zo’n 70 dubieuze ngo’s zo’n €200 miljoen aan subsidies van verschillende Europese overheden naar hun moederorganisatie PFLP. Nederland was met haar betalingen aan UAWC goed voor zo’n €10 miljoen, die de PFLP inzette om aanslagen op Israelische burgers voor te bereiden en te plegen. In de Verenigde Staten wordt UAWC al sinds 1993(!) gezien als onderdeel van de PFLP.

Met de Nederlandse bijdrage aan UAWC, decennialang bekend als de ‘landbouwkundige tak van de PFLP’, werd onder meer het salaris betaald van Samir Arbed betaald, die bij een terreuraanslag in 2017 de 17-jarige Rina Shnerb vermoordde. Nederland negeerde jarenlang diverse waarschuwingen over UAWC, en reageerde vervolgens heel verbaasd toen de PFLP zelf vol trots aankondigde dat Arbed namens hen een bomaanslag gepleegd had.

Wegkijken, misleid worden, meer geld sturen

Men leek bij BuZa en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking paf te staan om het feit dat een organisatie die Nederland zelf regelmatig hielp om de Israelische overheid te misleiden over illegale bouwprojecten, erin geslaagd was de Nederlandse delegatie ook om de tuin te leiden over hun terreurbanden.

Vervolgens hervatte Nederland betalingen aan ‘individuele aannemers’ die ook Nederlandse steun aan UAWC genoten, want hun (illegale) bouwprojecten zouden in het geding zijn. Het onderzoek naar de terreurbanden van UAWC liep vast ‘vanwege de corona’, maar dat mocht voor minister Kaag geen reden zijn om opnieuw geld te sturen naar dezelfde personen. Nederland doet sinds de UAWC-affaire ook niet voorzichtiger met het sturen van honderdduizenden euro’s naar ngo’s met terreurbanden, zoals Defence for Children International – Palestine, een organisatie met bijzonder uitgebreide PFLP-banden die nog steeds zo’n €200.000 per jaar vanuit Nederland ontvangt.

Waar Nederland regelmatig beweert niet mee te willen gaan in een eenzijdige internationale campagne tegen Israel, blijkt nog vaker het tegendeel uit onder meer het stemgedrag van Nederland bij de VN en het subsidiegedrag van de Nederlandse overheid. Ondanks druk van door Nederland gefinancierde Palestijnse lawfare-groepen, lijkt het ICC de prioriteit te leggen bij daadwerkelijke oorlogsmisdaden onder het leiderschap van nieuwe aanklager Karim Khan.

Ondanks herhaaldelijke toezeggingen, en herhaaldelijk beweren dat dit al gebeurd was door toenmalig minister Kaag, heeft Nederland tot op de dag van vandaag nog geen excuses aangeboden aan de familie Shnerb dat de moordenaar van hun dochter vanuit Den Haag betaald kreeg.

UPDATE: het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende bij hoog en bij laag iedere subsidie aan dit evenement, maar stuurde direct daarna wel minister Hoekstra op een bliksembezoek aan Al Haq.