Nederland tekent opnieuw protest aan tegen Israëlische bouw in Zuid-Jeruzalem

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 31 jul 2020 EU JERUZALEM

Samen met 14 andere landen en de Europese Unie heeft Nederland opnieuw protest aangetekend tegen de Israëlische bouw van nieuwe huizen in de wijk Givat HaMatos in Zuid-Jeruzalem.

In de brief spreken de 15 landen en de EU hun “grote zorgen” uit over Israëlische voornemens te bouwen in Givat HaMatos, wat in Zuid-Jeruzalem ligt, en “mogelijk in het E1-gebied”. Volgens de ondertekenaars zal “welke verdere nederzettingsconstructie dan ook in dit strategisch gevoelige gebied een verwoestende impact hebben op een aaneengesloten Palestijnse staat, en de mogelijkheid van een onderhandelde tweestatenoplossing in lijn met internationaal overeengekomen parameters ernstig ondermijnen”.

Naast de Europese Unie zelf is de protestbrief door 15 landen ondertekend, wetende: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden, en het Verenigd Koninkrijk. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de protestbrief te hebben ontvangen, maar onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Givat HaMatos ligt in Zuid-Jeruzalem en achter de zogenaamde Groene Lijn, de bestandslijn nadat Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever door Jordanië ten tijde van de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog waren veroverd. Tijdens de Zesdaags Oorlog in 1967 opende Jordaanse artillerie het vuur op Israël, waarop Israël Oost-Jeruzalem en de Westoever innam. In 1980 heeft de Israëlische regering Jeruzalem tot de “eeuwige en ondeelbare” hoofdstad van Israël verklaard. 

In februari spraken de Nederlandse ambassadeur Hans Docter en een aantal andere ambassadeurs in Israël ook al hun zorgen uit over Israëlische bouwplannen, waaronder in Givat HaMatos. Dit was aanleiding voor Thierry Baudet om Kamervragen in te dienen. In antwoord op de vragen van de FVD-leider liet minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok weten dat naar zijn opvatting de demarche “op zijn plaats” was, daar de “aankondigingen voor uitbreidingen betroffen gebieden waarvan de EU in raadsconclusies gezegd heeft dat die bijzonder gevoelig zijn”.

Het gebied E1 is regelmatig onderwerp van internationale zorgen aangaande Israëlische nederzettingenbouw. Het gebied ten oosten van Jeruzalem is de bottleneck tussen het noorden en het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, en een groot deel van de internationale gemeenschap vreest dat de bouw van Israëlische nederzettingen in dit gebied de mogelijkheden voor een aaneengesloten Palestijnse staat onmogelijk maakt.

Givat HaMatos bevindt zich binnen de door Israël aangeduide stadsgrenzen van Jeruzalem. Desondanks stellen organisaties als Peace Now dat constructie in de wijk een slag zou zijn voor de tweestatenoplossing, daar Givat HaMatos zich achter de Groene Lijn bevindt en de aaneensluiting tussen Oost-Jeruzalem en het zuiden van de Westoever zou bemoeilijken. De Palestijnen zeggen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun staat te willen maken.