Nederland uitdaging voor Benjamin Krasna

IN ANDER NIEUWS, ISRAEL / Door: WEBMASTER / 31 aug 2000 TURKIJE

Benjamin Krasna (35), de nieuwe woordvoerder van de Israelische ambassade in Den Haag voelt zich na vier weken al prima thuis in Nederland.

De overgang van Turkije – drie jaar was hij er plaatsvervangend consul-generaal in Istanboel – naar Nederland was wel groot. “In Turkije, waar 99% van de bevolking islamitisch is, is men over het algemeen nog niet zo bekend met Israel. In Nederland weet iedereen zoveel over Israel. Toch zal ik mij ook hier richten op het leggen van contacten met alle geledingen binnen de Nederlandse samenleving. Een ‘ontmoeting’ met Israel, hetzij via een gesprek, een film, een boek of via economische contacten, kan iemands visie op het land totaal veranderen. En dat vind ik belangrijk.”

Turkije was voor hem karaktervormend. “Ik was coördinator van het Israelische reddingsteam na de grote aardbeving op 17 augustus vorig jaar. Wij Israeli’s zijn snel geneigd zeer kritisch over onszelf te zijn. Maar mijn ervaring tijdens de aardbeving heeft me laten zien dat Israel veel heeft om trots op te zijn. Het is bijzonder om te zien hoe een klein land als Israel zoveel kan doen voor een land, dat tien maal zo groot is.” Een actieve rol heeft hij ook vervuld bij het aanhalen van de betrekkingen tussen Israel en Turkije.

Hij lacht bij de vraag waarom hij in de diplomatieke dienst is gegaan. “Ik vond het een uitdaging om te zien of ik het zou halen na mijn studie internationale betrekkingen. En ik heb het gehaald. Ik vind het belangrijk dat Israel door goede mensen wordt vertegenwoordigd.” Plannen heeft hij genoeg. “Mijn uitdaging hier is om nieuwe terreinen te gaan verkennen en te zien hoe ik de Joodse jongeren meer bij Israel kan betrekken.”