Nederland uitgenodigd voor Franse conferentie Midden-Oosten

Jean-Marc AyraultFrankrijk heeft Nederland officieel uitgenodigd voor de conferentie op 30 mei in Parijs, die de vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit (PA) vlot moet trekken. In totaal worden er 20 landen verwacht, waaronder overigens niet de landen waar het om gaat. Mocht de conferentie erin slagen een duidelijke lijn op te stellen die de besprekingen zou bespoedigen, dan volgt er later dit jaar een conferentie waarvoor ook vertegenwoordigers van Israel en de PA worden uitgenodigd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft al laten weten dat hij de uitnodiging zeer op prijs stelt en graag aanwezig zal zijn, maar of hij persoonlijk aanwezig zal zijn is nog niet duidelijk. Buiten Nederland hebben de Europese Unie een uitnodiging ontvangen, een aantal Arabische landen, de VN en de Verenigde Staten (VS).

Na het falen van de VS om de vredesbesprekingen tussen Israel en de PA weer op gang te krijgen, is Frankrijk sinds april 2014 actief om een breed gedragen internationale conferentie te organiseren waar dit moet gebeuren. Op 21 april maakte de voormalig premier en huidige minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Jean-Marc Ayrault, de datum voor de conferentie bekend. Hij verklaarde tegen de aanwezige pers: “Er is geen andere oplossing voor het conflict dan een tweestatenoplossing, waarbij Israeli’s en Palestijnen naast elkaar in vrede en veiligheid leven met Jeruzalem gedeelde hoofdstad”.

Ayrault stelde dat het doel van de conferentie is om na de zomer een conferentie te organiseren waarbij directe besprekingen tussen Israel en de PA zullen plaatsvinden op basis van het in 2002 gelanceerde Arabische vredesplan. Sinds Ayrault van minister van Buitnelandse Zaken is heeft Frankrijk het ultimatum laten vallen dat mochten de besprekingen op niets uitlopen, Frankrijk eenzijdig ‘Palestina’ als staat zou erkennen. Israel had grote bezwaren tegen het voornemen van de Fransen en Israel gaf  aan wel voorstander te zijn van rechtstreekse onderhandelingen met de Palesijnen. 

Lees hier meer over het Franse vredesplan: ‘Frankrijk promoot eigen vredesplan’

Foto: Jean-Marc Ayrault, bron: StarduCongo.com