Nederland veroordeelt Hezbollah-tunnels bij VN-Veiligheidsraad

Vandaag kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om te spreken over de recent ontdekte tunnels die vanuit Libanon Israel infiltreren. De ondergrondse gangen konden op veroordelingen van verschillende leden van de raad rekenen, waaronder ook van Nederland.

Enkele weken geleden is het Israelische leger begonnen met operatie Noordelijk Schild. De missie heeft als doel tunnels die vanuit Libanon Israel infiltreren te neutraliseren. De ondergrondse gangen zijn volgens de IDF een belangrijk onderdeel van de aanvalsplannen van terreurbeweging Hezbollah. De Iraanse proxy, die de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, zegt in een volgende oorlog de noordelijke Galilea te zullen veroveren. Met behulp van de tunnels zouden Hezbollah-militanten een verrassingsaanval uit kunnen voeren en het aan de grens gelegen dorp Metula afsnijden van de rest van Israel.

Tot nu toe zegt de IDF vier tunnels te hebben ontdekt. Mogelijk zijn er nog meerdere ondergrondse gangen, waar naarstig naar gezocht wordt door het Israelische leger. Volgens opperbevelhebber Gadi Eisenkot kan de operatie nog weken duren.

Vooraf aan de bijeenkomst vandaag van de VN-veiligheidsraad over de tunnels, hield de Israelische premier Benjamin Netanyahu een persconferentie. Daarin riep hij de Veiligheidsraad op de ondergrondse gangen te veroordelen. Volgens de premier kunnen de tunnels als een “oorlogsverklaring” door Hezbollah beschouwd worden, waarmee heel Libanon in gevaar wordt gebracht. Netanyahu maande daarnaast het Libanese leger aan om – nu het bestaan van de subterrane bouwwerken bekend is – tegen de schendingen van VN-veiligheidsraad resolutie 1701 op te treden.

Succesvolle implementatie resolutie 1701 blijft uit
Resolutie 1701 werd in 2006 na de oorlog tussen Israel en Hezbollah in Libanon aangenomen. De VN-Veiligheidsraad kwam toen op het besluit om troepenmacht UNIFIL in Zuid-Libanon te stationeren om vrede te handhaven en alle gewapende groepen in het gebied te ontwapenen.

In werkelijkheid is het wapenarsenaal van Hezbollah enorm gegroeid. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de raketten van de door Iran gesteunde terreurbeweging zijn aanzienlijk toegenomen. UNIFIL heeft vanaf de zijlijn het nakijken.

Nederland veroordeelt Hezbollah tunnels
De Nederlandse delegatie, wiens mandaat in de VNVR bijna ten einde is, veroordeelde vandaag de Hezbollah-tunnels. De ondergrondse gangen zijn een ernstige schending van de Israelische soevereiniteit, aldus de permanent vertegenwoordiger Karel van Oosterom. Hij wees erop dat Israel het recht heeft zich te verdedigen en dat Nederland de acties tegen de tunnels steunt.

Daarnaast riep Van Oosterom Libanon op om de ondergrondse gangen aan hun kant van de Blauwe Lijn te onderzoeken. De door de Libanese overheid aangekondigde bereidwilligheid om mee te werken en toegang aan UNIFIL te verlenen tot de tunneltoegangen verwelkomt hij, maar na twee weken bekendheid is het tijd voor Libanon om de daad bij het woord te voegen.

De permanent vertegenwoordiger riep beide partijen op resoluties 1701 en 1559 volledig te respecteren. Schendingen van de Blauwe Lijn worden door beide zijden regelmatig gepleegd, aldus Van Oosterom. Hij benadrukte de behoefte voor een duurzame oplossing, die bestaat uit het vormen van een Libanese regering van nationale eenheid, het ontwikkelen van een nationale defensiestrategie in Libanon en een nieuwe toewijding tot het implementeren van het dissociatiebeleid door de Libanese regering. In die context, aldus de Nederlandse vertegenwoordiger, moet Hezbollah stoppen met haar illegale en destabiliserende activiteiten.

Kritiek op Israel
Verschillende landen in de raad veroordeelden ook Israel. Koeweit stelde dat Israel overdrijft over de dreiging van de tunnels, en dat de VNVR actie moet ondernemen om Israelische schendingen van resolutie 1701 tegen te gaan. Volgens de Koeweitse delegatie hebben Israelische schendingen een nieuw niveau bereikt, door het gebruik van spionagemiddelen in Libanon. Onder andere Groot-Brittannië en Zweden berispten Israel voor het schenden van het Libanese luchtruim. Bolivia riep daarnaast Israel op te staken met diens “opruiende retoriek” en niet teveel troepen aan de grens met Libanon te plaatsen.

Libanon sprak in de Veiligheidsraad van Israelische agressies, bezettingen en invasies. De Libanese delegatie liet weten geen interesse te hebben in een nieuw conflict. De vertegenwoordiger beweerde dat zijn land resolutie 1701 niet heeft geschonden – maar Israel wel. Paradoxaal beloofde de Libanese delegatie meer patrouilles om de implementatie van de resolutie te waarborgen.

Raketten en tunnels niet zonder doel
De Israelische ambassadeur bij de VN Danny Danon begon zijn betoog door te schetsen hoe een aanval van Hezbollah op het Israelische dorp Metula eruit zou zien. Ouderen en kinderen zouden vermoord worden en het dorp zou belegerd worden, aldus Danon. Met behulp van tunnels zou een dergelijk scenario niet voor één, maar voor vijf dorpen gelden, zo vertelde de Israelische vertegenwoordiger, die stelde dat dit het aanvalsplan van de Iraanse proxy is.

Volgens Danon is Israelische informatie over de tunnels via UNIFIL bij Hezbollah terecht gekomen. Israel lichtte UNIFIL over de ondergrondse gangen in, die vervolgens de informatie met het Libanese leger deelde, die vervolgens Hezbollah op de hoogte heeft gesteld, zo beweerde de Israelische vertegenwoordiger.

Danon concludeerde zijn betoog met een waarschuwing. “De raketten en tunnels van Hezbollah zijn niet zonder doel. Als Hezbollah zo arrogant is om Israel aan te vallen, zullen we het begraven in het puin van Libanon. We zullen nooit terreur laten winnen.”