Nederland veroordeelt moord op Ari Fuld en aanstaande sloop Khan al Ahmar

Afgelopen week heeft de Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN de moord op Ari Fuld veroordeeld. “Er bestaat geen excuus voor terrorisme,” aldus permanent vertegenwoordiger bij de VN Karel van Oosterom tijdens een sessie over het Midden-Oosten bij de Veiligheidsraad. De aanstaande sloop van het bedoeïenendorp Khan al Ahmar noemt hij een dreiging voor het perspectief op een twee-statenoplossing.  

Op 20 september hield de VN-Veiligheidsraad een sessie over de situatie in het Midden-Oosten. In zijn statement benoemde de permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de VN de moord op Ari Fuld. “Afgelopen weekend werd opnieuw een Israelische burger doodgestoken. Het Koninkrijk der Nederlanden veroordeelt met klem dergelijke terroristische aanslagen. Er bestaat geen excuus voor terrorisme,” aldus Karel van Oosterom.

Israelische slopingen “dreiging voor de twee-statenoplossing”
Van Oosterom noemde de moord als dreiging voor de twee-statenoplossing. Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger zijn Israelische slopingen van Palestijnse eigendommen tevens een gevaar. Dergelijke vernietigingen zijn in het verleden al vaker ter sprake gekomen. Zo werden het afgelopen jaar meerdere keren Kamervragen gesteld over het slopen van mede door Nederland gefinancierde projecten door het Israelische leger.

Ondanks de kritiek beweert Israel geheel volgens internationale afspraken en wetten te handelen. De bewuste bouwprojecten vinden plaats in gebied C van de Westelijke Jordaanoever, waar de Israelische autoriteiten volgens de Oslo-akkoorden de verantwoordelijkheid dragen. Wanneer geen vergunning is afgegeven voor constructie is sprake van illegaliteit, zo redeneert het Israelische leger. Volgens toenmalig minister Koenders worden vergunningverzoeken echter zelden ingewilligd.

Khan al Ahmar
In zijn statement herhaalt Van Oosterom dan ook de oproep van de EU om de sloop van het bedoeïenendorp Khan al Ahmar niet door te zetten. Volgens Israel zijn de in Gebied C gebouwde huizen illegaal. Voor de inwoners van het dorp hebben de Israelische autoriteiten een alternatieve locatie enkele kilometers verderop aangeboden. Ondanks wereldwijde protesten tegen de aanstaande afbraak heeft het Israelisch Hooggerechtshof besloten dat de sloop doorgezet mag worden. 

Volgens de permanent vertegenwoordiger zou een dergelijke vernietiging “serieuze gevolgen” met zich meebrengen, “zowel voor de inwoners van deze gemeenschap – waaronder hun kinderen, en voor de vooruitzichten op een twee-statenoplossing.” Deze oproep deed de Nederlandse diplomaat ook voor de aanvang van de sessie bij de VN-veiligheidsraad, samen met zeven andere EU-landen.