Nederland verwerpt rapport Mensenrechtenraad

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 14 jun 2022 VN VN-MENSENRECHTENRAAD

Nederland schaarde zich maandag in de VN achter Israel, dat oppositie voert tegen de VN-onderzoekscommissie die Israel de volledige schuld geeft van het conflict met de Palestijnen en oproept tot een wapenembargo tegen de Joodse Staat. Het controversiële Pillay-rapport werd gepresenteerd en kon opnieuw op veel kritiek rekenen. De Israelische Minister van Buitenlandse Zaken stelde dat dit moment een ommekeer in de Mensenrechtenraad is.

In de Mensenrechtenraad zetelen op dit moment o.a. Venezuela, Pakistan, China, Libië, Cuba en Qatar. Foto: Flickr.

Op 27 mei 2021 heeft de VN-Mensenrechtenraad een (UNHRC) open onderzoek ingesteld, ogenschijnlijk in de nasleep van Israels zelfverdedigingscampagne tegen Hamas en andere terreurorganisaties in de Gazastrook in mei 2021, waarbij ongeveer 4.500 raketten lukraak op Israelische burgers werden afgevuurd. De resolutie tot oprichting van de Commissie maakt echter geen melding van Hamas, een internationaal erkende Palestijnse terreurgroep. In plaats daarvan veroordeelde commissie Israel eenzijdig, terwijl de Palestijnse terreurgroepen vrijuit gaan. De commissie heeft voorts het mandaat voor onbepaalde duur om de vermeende ‘grondoorzaken’ van het Israelisch-Palestijnse conflict te onderzoeken.

Deze eenzijdige benadering weerspiegelt de aanhoudende en systematische vooringenomenheid van het VN-lichaam tegen Israel. De Joodse staat is het enige land dat een ‘eigen’ vast agendapunt heeft in de Mensenrechtenraad en wordt vaker veroordeeld dan alle autocratische regimes ter wereld bij elkaar opgeteld.

Navi Pillay

Navi Pillay is door de UNHRC tot voorzitter van deze onderzoekscommissie benoemd. Pillay heeft blijk gegeven van een langdurige vooringenomenheid en vijandigheid jegens Israel, waarbij zij Israel eerder al een “apartheidsregime” noemde en de Joodse staat beschuldigde van “oorlogsmisdaden” en “misdaden tegen de menselijkheid”. Voorts heeft Pillay openlijk gepleit voor een internationale boycot tegen Israel. Ook onderhoudt zij banden met organisaties en individuen die zijn aangesloten bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). PFLP wordt door de VS, Canada en de Europese Unie aangewezen als terreurgroep.

Andere commissieleden, zoals Miloon Kothari en Chris Sidoti, hebben beide goed gedocumenteerde vooroordelen tegen Israël en delen veel van de politieke standpunten van Pillay.

“De bezetting moet eindigen”, stelde Navanethem “Navi” Pillay, hoofd van de driekoppige onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad. “Dit omvat, maar is niet beperkt tot, de overdracht van wapens wanneer er een duidelijk risico bestaat dat ze kunnen worden gebruikt om schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving of ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht te plegen of te vergemakkelijken”, voegde ze eraan toe.

Pillay leverde het eerste van wat naar verwachting een jaarverslag tegen Israel zal zijn aan de 47 leden tellende VN-Mensenrechtenraad van op de openingsdag van zijn 50e zitting in Genève. Een bijgewerkte versie van het rapport zal naar verwachting eind dit jaar aan de Algemene Vergadering van de VN worden aangeboden. Israel is de enige VN-lidstaat tegen wie een permanent onderzoek van onbepaalde duur loopt.

Pillay richt zich in haar onderzoek vooral op Israel en geeft Israel ook de schuld van mensenrechtenschendingen door de Palestijnen. Israelische acties hebben een sfeer van straffeloosheid gecreëerd die ook de Palestijnse plichtsdrager heeft aangemoedigd om mensenrechtenschendingen te plegen onder hun eigen volk, waaronder het falen van de Palestijnse Autoriteit om wetgevende en presidentsverkiezingen te houden, aldus Pillay. Israelische acties tegen Palestijnen hebben “haat en verdere gewelddaden doen toenemen [die] dienen om eindeloze cyclus van conflicten aan beide kanten verder aan te wakkeren”, voegde ze eraan toe.

Een petitie om Pillay te ontslaan als hoofd van deze onderzoekscommissie leverde tot nu toe meer dan 10.000 handtekeningen op.

Een verklaring om Israel te steunen

Over dit eerste jaarverslag was geen stemming vereist. Toch verzamelde Israel samen met de Verenigde Staten een lijst van 22 VN-landen die de legitimiteit van de onderzoekscommissie in twijfel trekken. Nederland voegde zich bij dit gezelschap.

De VN-vertegenwoordiger van de Verenigde Staten stelde: “We blijven geloven dat dit al lang bestaande onevenredige onderzoek [tegen Israel, red.] moet eindigen, en dat de raad alle mensenrechtenkwesties, ongeacht het land, op een evenwichtige manier moet aanpakken. (…) We zijn bezorgd dat de onderzoekscommissie verder zal bijdragen aan de polarisatie van een situatie waarover zovelen van ons zich zorgen maken.”

 

De verklaring is ondertekend door Oostenrijk, Bulgarije, Brazilië, Canada, Kameroen, Colombia, Kroatië, Eswatini, Duitsland, Guatemala, Hongarije, Israel, Liberia, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Nederland, Noord-Macedonië, Palau, Togo, het VK en de VS.  De meeste van de 22 landen zijn geen UNHRC-leden, maar hun standpunt zal meetellen wanneer het rapport later dit jaar naar de Algemene Vergadering van de VN gaat.

Een boycot door Israel zelf

Israel boycotte het debat over het rapport en werkte niet mee met het panel. Vanuit Jeruzalem begroette minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de 22 landen die de Israelisch/Amerikaanse verklaring ondertekenden. “Dit is een dag van verandering in de Mensenrechtenraad, een dag waarop moraliteit prevaleert boven hypocrisie”, zei hij. “Genoeg met de bevooroordeelde houding. Genoeg met de obsessie met Israel.”

Lapid ging verder: “Ik hoop dat de Mensenrechtenraad de scherpe boodschap van de verklaring zal begrijpen [en] de onderzoekscommissie die uit zonde is geboren, zal afwijzen.” 

In een 18 pagina’s tellend rapport dat vorige week werd uitgebracht en gericht was op de grondoorzaken van het conflict, gaf de onderzoekscommissie de Israelische “discriminatie van Palestijnen” de schuld van het geweld tussen de twee partijen. De commissie ondernam twee reizen om het rapport te onderzoeken, een naar Genève en een naar Jordanië. Israel heeft geweigerd met de commissie samen te werken en heeft haar geen toegang tot Israel of toegang tot de door Palestijnen gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever en Gaza verleend, vanwege de vermeende partijdigheid van de onderzoekscommissie.

Meer lezen? Klik hier voor het achtergrondverhaal ‘waarom de VN Israel als ‘het grote kwaad’ behandelt’