Nederlandse ambassadeur in contact met staat New York om boycot

cuomo-bds-635x357Omdat de staat New York vier Nederlandse bedrijven op een boycotlijst heeft gezet omdat ze Israel zouden boycotten, heeft de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten contact opgenomen met de New Yorkse autoriteiten. Zo blijkt uit antwoorden van het het ministerie van Buitenlandse Zaken op vragen door Kamerleden Van Bommel (SP), Voordewind (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP).

New York heeft recentelijk een wet aangenomen die het de staat verbiedt zaken te doen met bedrijven die Israel boycotten. Dertien bedrijven, waarvan vier Nederlandse, zijn als gevolg hiervan op een boycotlijst geplaatst. De Nederlandse bedrijven waar het om gaat, Royal Haskoning, ASN Bank, Triodos Bank en Vitens, ontkennen echter een boycotbeleid tegen Israel te voeren.

De Nederlandse ambassadeur heeft deze informatie mede gedeeld aan de New Yorkse autoriteiten, en zij hebben geantwoord hun positie ten aanzien van de bedrijven te zullen heroverwegen. New York is niet de enige staat in de Verenigde Staten die een anti-BDS beleid voert: In totaal hebben 26 staten een vergelijkbare wet aangenomen of in behandeling, waaronder Illinois die ook Nederlandse bedrijven op een zwarte lijst heeft staan.

Kamerleden Voordewind en Van der Staaij hebben tevens vragen gesteld naar aanleiding van de verklaring van de Duitse partij CDU dat de BDS-beweging antisemitisch is. De twee Kamerleden vroegen of het Nederlandse kabinet het eens is met het CDU, maar deze heeft laten weten dat het BDS niet als antisemitisch beschouwt. De regering is zelf tegen een boycot van Israel maar beschouwt BDS niet als illegaal aangezien “uitlatingen of bijeenkomsten betreffende BDS worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering”. Volgens het ministerie is het strafrecht van toepassing zodra sprake is van discriminerende uitlatingen.

Zie ook: Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel

Foto: Gouverneur Andrew Cuomo van de Staat New York ondertekent de ‘executive order’ waarmee boycotters van Israel van Israel zelf een boycot wordt aangezegd, bron: Kevin P. Coughlin/Office of Governor Andrew M. Cuomo