Nederlandse diplomaat krijgt verlof om einde Joodse democratie te propageren

Een Nederlandse diplomaat kreeg van het ministerie van Buitenlandse Zaken buitengewoon verlof om werkzaamheden te verrichten voor een radicale stichting die lijnrecht ingaat tegen kabinetsbeleid. Angélique Eijpe gebruikt haar verlof om de One State Foundation op te zetten, een organisatie die de eenstaatoplossing en een boycot van Israel promoot.

Op zijn minst opmerkelijk, gezien het feit dat Nederland sinds jaar en dag juist voorstander is van een tweestatenoplossing, en de boycotbeweging BDS afwijst.

Angélique Eijpe begon haar loopbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2002, nadat ze ruim anderhalf jaar actief was geweest bij de omstreden Temporary International Presence in Hebron. De eerste vijf jaar werkte ze als beleidsmedewerker op de afdeling Noord-Afrika en Midden-Oosten van het ministerie, en was ze naar eigen zeggen medeverantwoordelijk voor het Nederlandse beleid richting Israel en de Palestijnen. Haar laatste post was plaatsvervangend ambassadeur op de Nederlandse ambassade in Oman, waarna ze met verlof ging om de One State Foundation op te zetten.

De One State Foundation zet zich in om het draagvlak voor de eenstaatoplossing te vergroten. Dit doet de organisatie door gesprekken met Israeli’s en Palestijnen, en lobby in de politiek en media. Zo stelt Eijpe in een opiniestuk in De Volkskrant dat “het concept van een tweestatenoplossing op basis van onderhandeling tussen beide partijen”, waar Nederland voor pleit, mogelijk nooit realistisch is geweest. Volgens de diplomaat liggen de wortels van het conflict namelijk in 1948, toen de Verenigde Naties besloten om het land te verdelen in een Joodse en een Arabische staat. Als alternatief wil Eijpe één staat tussen de Middellandse Zee en de Jordaan, waardoor Israel als Joodse staat zou ophouden te bestaan.

Ook pleiten de bestuursleden en adviseurs van de Foundation voor BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) tegen Israel. Deze beweging werd eerder deze maand nog door de Duitse Bundestag als antisemitisch aangemerkt, en wordt door de Nederlandse overheid verworpen. Medeoprichter Ofer Neiman is naast zijn werk voor de One State Foundation een van de leiders van BDS-groep Boycott from Within, en ook adviseur Jeff Halper is zeer actief binnen de BDS-beweging. Halper noemde in 2016 Israels bestaan zelfs “een gevaar voor de wereld”. Eijpe zelf deelde in 2014 een oproep om Israel te boycotten.

Rechtszaak
Eijpe is getrouwd met Ismail Ziada, een Palestijn uit de Gazastrook die bekendheid vergaarde met zijn rechtszaak tegen de Israelische oppositieleider Benny Gantz. In de Gaza-oorlog van 2014 verloor Ziada zes familieleden bij een luchtaanval op een gebouw in vluchtelingenkamp Bureij. De Palestijnse Nederlander klaagt Gantz, destijds stafchef van de IDF, aan in de Nederlandse rechtbank voor “oorlogsmisdaden”. Hij eist ruim een half miljoen euro.

In werkelijkheid werd het gebouw in Gaza echter gebruikt als commandocentrum door terreurgroep Hamas: een legitiem militair doel. Uit onderzoek van de militaire advocaat-generaal, wiens onafhankelijkheid wettelijk is vastgelegd, bleek dat Hamas-strijder Mohammed Muqadama zich in het commandocentrum bevond. Ook kwamen bij de aanval drie andere militanten van Hamas en Islamitische Jihad om, waarvan sommigen familie waren van Ziada. De aanval op het gebouw in Bureij voldeed daarom aan alle proportionaliteitseisen zoals vastgelegd in internationaal en Israelisch recht.

Om deze reden verzocht het Israelische ministerie van Justitie onze regering om de rechtszaak stop te zetten. De Nederlandse rechter is namelijk ook niet bevoegd, aldus de Israeli’s. Dit weerhoudt Angélique Eijpe er echter niet van om de fondsenwervingscampagne voor de rechtszaak aan de lopende band te promoten, regelmatig vergezeld door tekeningen van de antisemitische cartoonist Carlos Latuff. De Braziliaanse tekenaar staat bekend om zijn antisemitische neigingen, en won in 2006 zelfs een prijs in de Iraanse cartoonwedstrijd waarbij de Holocaust wordt bespot.

Activisme
Het is niet voor het eerst dat er sprake van pro-Palestijns activisme blijkt te zijn op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In november 2018 ontdekte CIDI dat de vorige Nederlandse vertegenwoordiger in Ramallah, Peter Mollema, verantwoordelijk was voor subsidie aan een anti-Israel organisatie waar zijn eigen zoon voor werkte.

Korter geleden, in februari dit jaar, onthulde The Jerusalem Post dat de Nederlandse regering een rapport van NGO B’Tselem financierde waarin het Israelische Hooggerechtshof wordt aangevallen. Van een onafhankelijk onderzoek was geen sprake: de doelen van het rapport werden vooraf bepaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken. CIDI heeft eind maart een Wob-verzoek gedaan om meer te weten te komen over de gang van zaken.