Nederlandse hulp voor beveiliging Joods Oekraïne

LJGsymferapolKrim-voor-na

De Liberale synagoge in Simferopol (Krim): links voor 27-2, foto archief JHF; rechts
op 27-2-14 beklad met swastika en tekst: ‘Dood aan de Joden’ foto Tom Balmforth

Nu de situatie in Oekraïne steeds chaotischer wordt, hebben de laatste dagen verschillende Joodse organisaties in Oekraïne een beroep gedaan op het Joods Humanitair Fonds (JHF) te Den Haag om de beveiliging te verbeteren. Het JHF heeft al aan zes organisaties in en buiten Kiev en geld gestuurd om beveiligingspersoneel in te huren en meer verzoeken worden verwacht.

Er wonen ongeveer 300.000 Joden in de Oekraïne, die een eeuwenlange geschiedenis van antisemitisme heeft. Leden van de Joodse gemeenschap in de Oekraïne hebben de afgelopen weken actief meegedaan aan de protesten op het Maidanplein tegen het beleid van de impopulaire president Janoekovitsj. Maar nu in grote delen van het land een machtsvacuüm is ontstaan, vreest de Joodse gemeenschap dat oude antisemitische sentimenten opnieuw de kop zullen opsteken. Die vrees is niet ongegrond; er zijn al enige incidenten gemeld, waaronder een brandbom in de synagoge van Zaporizhia en bekladding van de Liberale synagoge in Simferopol in de Krim (boven).

Er zijn goede contacten met het JHF, dat al ruim 100 projecten steunt voor het versterken van Joods Leven in de Oekraïne. JHF-voorzitter Ronny Naftaniel: “Bij grote delen van de Joodse gemeenschap in Oekraïne bestaat angst voor rechteloosheid. Op de Krim dreigt oorlogsgeweld. De opperrabbijn van het land, Yaacov Bleich, heeft opgeroepen tot voorzichtigheid en meer beveiliging. In zo’n situatie mag je niet wegkijken.”

Het Joods Humanitair Fond heeft een speciale rekening geopend waaraan iedereen  geld kan overmaken voor de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Oekraïne:
NL52 ABNA 0502488239 tnv JHF Noodhulp.

Bij de bestemming van het geld wordt onder meer samengewerkt met de Va’ad, de koepel van Joodse organisaties in Oekraïne en de American Joint Distribution Committee, een organisatie die onder meer hulp biedt aan arme Oekraïners.