Nederlandse SS’er Boere eindelijk berecht

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 5 nov 2009 TERRORISME WO2

Het proces tegen de SS’er Boere gaat door, met dezelfde aanklager, besliste de rechtbank in Aken woensdag. Boere’s advocaten hadden aanklager Maass gewraakt. Boere staat terecht voor moord op drie Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. De zoon van een van Boere’s slachtoffer heeft genoeg van dergelijke acties: Boere’s verdedigers schilderen deze dader als slachtoffer af, vindt hij.

Heinrich Boere staat sinds woensdag 28 oktober terecht voor de moord opFritz Bicknese, Teun de Groot en Frans-Willem Kusters tijdens de TweedeWereldoorlog. Hij diende destijds bij de SS. 

Boere''s advocaten proberen het proces vanaf het begin te traineren. Zo wraakten zij aanklager Ulrich Maass; deze had aan de Duitse en Nederlandse media verklaard dat hij de SS’erschuldig acht en zou daarom bevooroordeeld zijn. Derechtbank te Aken wees hetverzoek af, omdat het OM verplicht is om bij een zaak met publiekebelangen de media te informeren. 

Vervolgens verzochten Boere''s verdedigers afgelopen maandag om stopzetting van de zaak omdat Boere in 1949 al in Nederland ter dood isveroordeeld voor deze moorden. Hij kan niet tweemaal voor dezelfde zaak worden berecht, stelden Boere’s raadsmannen. De oud-SS''er ontliep echter dedoodstraf (later omgezet in een levenslange gevangenisstraf)doordat hij tijdens een gevangenentransport ontsnapte en uitweek naar Duitsland, dat hem niet uitleverde en ook zijn straf niet liet uitzitten.

De voormalige SS-er heeft ook aangifte gedaan tegen hetactualiteitenprogramma EenVandaag. Een journalist van het programmazou zijn privacy hebben geschonden door met een verborgen cameraopnames van een gesprek met hem te maken. De rechter ging hier echter niet op in.

Intussen heeft het proces door deze klachten vier dagen stil gelegen. De raadsman van de zoon van Teun de Groot heeft genoeg van de uitsteltactieken van Boere''s advocaten. In derechtbank van Aken zei hij: ,,Zij proberen van een dader eenslachtoffer te maken. Dat zullen we niet toelaten. Boere maakte deeluit van een racistische, terroristische organisatie, misschien wel demeest misdadige ooit. Zijn advocaten kunnen het niet maken om te doenalsof het de officier van justitie hier de booswicht is en een zieke,oude man het slachtoffer. Dat is een bedenkelijke en onwaardigestrategie. Boere zou de Duitse justitie juist dankbaar moeten zijn dathij nu pas wordt vervolgd en al die jaren vrij man was.” 

Officier van Justitie Ulrich Maass is het hiermee eens. ,,Eerstweigeren we Boere uit te leveren, daarna om hem de Nederlandse straf inDuitsland te laten uitzitten. Als we hem nu ook niet opnieuw mogenvervolgen, maken we er een vicieuze cirkel van.” 

Volgende week beslist de rechtbank over het laatste verzoek van de advocaten van Boere.